Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Obří preview seriálu Pán prstenů: Prsteny moci


ikona
krauset
amazonlord of the ringslotronprimepán prstenůprsteny mocirings of power
Za necelý měsíc se Amazon Prime vytasí s hlavním klenotem na své koruně, seriálem Pán prstenů: Prsteny moci. A my se vydáváme kutat chamtivě a hluboko při rozebírání toho nejpodstatnějšího, co se objevilo v nedávných trailerech a na Comic-Conu.  

„Když viděl Sauron zpustlost světa, řekl si, že Valar zase na Středozem zapomněli, jakmile porazili Morgotha, a jeho pýcha rychle rostla. S nenávistí hleděl na Eldar a bál se Númenorejců, kteří se občas vraceli na svých lodích k břehům Středozemě, ale dlouho se přetvařoval a skrýval temné záměry, které si utvářel v srdci."

Silmarillion, O Prstenech moci a Třetím věku
 
Jen necelý měsíc nás dělí od premiéry seriálu, o němž sbíráme zvěsti už téměř pět let. Dostali jsme se od spekulací o mladém Aragornovi až k potvrzené adaptaci Druhého věku Středozemě. Ani blížící se premiéra neznamená, že máme na všechny záhady odpověď. Mezi ty nejpalčivější otázky nadále patří: Na které Tolkienovy texty mají tvůrci skutečně práva? Trailery prozradily, že rozhodně na víc než jen na Dodatky Pána prstenů. Mnoho toho zaznělo na nedávném Comic-Conu v San Diegu, mnoho toho bylo představeno v několika nedávných ukázkách, v dlouhém teaseru a hlavním traileru. Je čas na finální preview nejočekávanějšího seriálu roku. Co bylo řečeno během panelu a při rozhovorech s tvůrci a obsazením? Co odtajnily trailery? Co můžeme za měsíc očekávat? Čeho se bát a z čeho se radovat? Zkrátka, je natěšenost opodstatněná?

 

Začněme shrnutím toho, co víme. Seriál bude mít premiéru 2. září na Amazonu Prime, první z plánovaných pěti sérií sestává z osmi epizod, které budou vycházet po týdnu. Jeho showrunnery jsou Patrick McKay a John D. Payne, dvojice, která působivě cituje Tolkiena (lidé z theonering.net či Corey Olsen čili Tolkien Professor se o jejich znalostech vyjadřují s velkým respektem), ale do působivého CV má daleko. Mezi jejich zkušenosti patří práce s J. J. Abramsem, ale je natolik okrajová, že si nezasloužila ani kredit na IMDb. Režisérem dvoudílného pilotu je J. A. Bayona, jenž režíroval Volání netvora, komorní fantasy, a Jurský svět: Zánik říše. Do scenáristického týmu patří i spoluautorka Volejte Saulovi a scenáristka Breaking Bad Gennifer Hutchison, jejíž angažmá mě alespoň trochu upokojuje. 

 

Pokud jde o staré známé z Jacksonovy trilogie, hlavním designérem je slavný ilustrátor John Howe, který spolu s Alanem Leem pracoval na všech šesti filmech. Jeho kresby zdobí též brožované vydání History of Middle-earth. Howe se proslavil spíše akčními výjevy a dynamismem, který vnáší do Tolkienova světa, zatímco Alan Lee, kreslíř, jenž u tohoto projektu nefiguruje, spíše krajinami a atmosférou. Minimálně v první sérii se pokocháme i scenérií Nového Zélandu (příští série se natáčí z pandemických důvodů v Británii, protože Zéland vynucuje velmi přísnou karanténu a nezdráhá se v rámci boje s covidem města uzavřít).

O kostýmy a triky se starají Weta Workshop a Weta Digital – stejně jako před dvaceti lety. Vrací se i Howard Shore, jehož práce na Hobitovi mi vždy přišla nedoceněná. Žel, vypadá to, že složil jen hlavní motiv (podobně jako v případě Williamse u Obi-Wana Kenobiho). V každém z trailerů jsme slyšeli krátký motiv z Pána prstenů: v oznamovacím teaseru motiv Prstenu, v dalších pak několik tónů Roklinky a naposledy Lórienu. O většinu soundtracku se postaral Bear McCreary, skladatel oblíbený díky hudbě k seriálům jako Battlestar Galactica či Cizinka, který v rámci prstenovské prezentace na Comic Conu vystoupil s živým orchestrem a dirigoval své skladby. První skladby soundtracku nazvané Galadriel a Sauron si můžete poslechnout zde. Také víme, že první epizoda ponese název Stíny minulosti, odkazujíc na druhou kapitolu Společenstva Prstenu, v níž Gandalf zjistí, že Frodův prsten je Jeden Prsten, a vypráví mu jeho dějiny. 

Prstenosloví si užijeme mnoho i zde. Už před čtyřmi lety jsem si v článku zaspekuloval, že se dočkáme zobrazení Druhého věku a co od něj očekávat. Před vznikem Slunce a Měsíce, od něhož se počítá První věk, zajišťovaly světlo na Zemi zprvu dvě velké lampy a následně dva stromy, Telperion a Laurelin. Telperion kvetl stříbrně a Laurelin zlatě. A vždy, když jeden z nich po dvanácti hodinách dohasínal, druhý rozkvétal aby Zemi zaplavil svým světlem. Jsou tím zdrojem světla, o němž mluví Galadriel v traileru, když říká, že ještě před zcela prvním východem slunce existovalo světlo. Tyto stromy rostly ve Valinoru neboli v Zemích neumírajících, kam odplouvají elfové v době Pána prstenů, a viděli jsme je na zcela první fotografii z Prstenů moci. To vyvolalo chaos, jelikož byly zničeny dávno před počátkem Druhého věku.

Jakmile je nahradila Luna a Slunce, začal takzvaný První věk, během něhož se mnozí elfové, mezi nimi Galadriel, zřekli blaženého života ve Valinoru a ve zlém se vrátili do Středozemě, aby bojovali s temným pánem Morgothem, jenž jim odcizil ty nejcennější šperky, silmarily, po nichž nese SIlmarillion své jméno. První věk sleduje ničivé války, zkázu a rozvrat všeho, co elfové vybudovali. Byli totiž stiženi strašlivou kletbou, která je pronásledovala za to, že prolili krev rodných v Zemích neumírajících. První věk přinesl pět velkých bitev a závěrečná Válka hněvu, během níž byl nakonec  Morgoth za pomoci bohů poražen a jeho první kapitán a spřeženec Sauron prchne kdoví kam. Proběhne očista světa jediným způsobem, jaký božstva znají, a to zatopením. Téměř celý Beleriand, v němž se odehrává většina příběhů Prvního věku, a který se rozkládá na severozápadě Středozemě, klesá pod hladinu moře a je zaplaven. Zbylí elfové, tedy ti, co se odmítnou vrátit do Zemí neumírajících, neboť jejich hrdost je stále příliš velká na to, aby se káli, se přesunou do krajin, jež známe z Pána prstenů, a založí království Lindon a Eregion, později Roklinku. 

Druhý věk je náplní prologu Jacksonova Společenstva Prstenu. Kovají se Prsteny, válčí se se Sauronem a Poslední spojenectví elfů a lidí za cenu hrozných ztrát obléhá Mordor a králové Elendil a Gil-galad (výše na fotografii se svým legendárním kopím Aeglos) Saurona zdolá, načež mu Isildur odřízne Jeden prsten. Tyto události by měly pokrývat pět řad seriálu. První polovina Druhého věku je obdobím rozkvětu Středozemě, elfí království Lindon s Šedými přístavy, trpasličí království Khazad-dûm (Moria) bohatne těžbou mitrilu, mezi tamními trpaslíky a eregionskými elfy panuje vzácná pospolitost. Gondor zatím neexistuje, Roklinka nestojí a Galadriel nevládne Lórienu. Elfové se dosud cítí mladí a na vrcholu tvůrčích sil. I tak postavy procházejí velkou ztrátou a Prsteny moci jsou vykovány ve snaze zastavit úpadek věcí a odvrátit jejich konečnost. Nesmrtelné elfy provází žal ze změn, a proto se nechají obalamutit Sauronem ve sličné podobě Annatara, Pána darů, který se představí jako emisar bohů. V tomto převleku si získá náklonnost eregionských elfů a Celebrimbora a svými znalostmi umocní jeho umění a vede ho ke kování Prstenů.

Z náznaků je zřejmé, že si tvůrci uvědomují i traumata hrdinů a rozhodnou se je psychologicky náležitě prokreslit. Málokdo zažil tolik ztráty jako Elrond, jenž přišel o bratra, který si vybral smtelnost a stal se prvním králem Númenoru, jehož rodiče jsou sice živi, ale jejich poslání leží na obloze, což z Elronda činí v jistém smyslu sirotka. A v budoucnu přijde o manželku i o dceru, jež si vyvolí smrtelnost. Galadriel přišla ve válkách s Morgothem o všechny bratry, z nichž Finrod bude v seriálu hrát překvapivě velkou úlohu vzhledem k tomu, že zemřel už v Prvním věku. Byl to právě Finrod, kdo se objevil jako osamocená postava na pahorku před Dvěma valinorskými stromy na první fotce ze seriálu, a je to Finrod, kdo se v traileru objeví hned dvakrát (ale o jeho roli si povíme více na další straně v rozboru samotného traileru). 

Přes všechno elfí budování je však nejmocnějším královstvím Druhého věku království lidí z Númenoru. Númenor byl ostrov, který věnovali bohové těm z lidí, kteří zůstali věrní ve válce proti Morgothovi. Tehdy dali bratrům Elrondovi a Elrosovi coby půlelfům na výběr, zda si přejí počítat se mezi elfy, či lidi. Elrond zvolil nesmrtelné elfy, a Elros smrtelné lidi. Přesto byl nadán dlouhověkostí, dožil se téměř pěti století a vládnul jako první král Númenoru. Númenorejci byli tedy vyšší a dlouhověcí ve srovnání s běžnými smrtelnými lidmi ve Středozemi, ale to jim nakonec přišlo málo a přivodilo jejich pád. Právě z Elrosovy linie, která navazovala na Berena a Lúthien, pochází Elendil a Isildur a později ve Třetím věku Aragorn, syn Arathornův, obnovitel království Gondoru a Arnoru. Ostrov Númenor ke konci Druhého věku pohltilo moře, stal se tak jakýmsi Tolkienovým mýtem o Atlantidě. Ostatně atalantë znamená ve vznešené elfštině "pád". Elendil a jeho synové Isildur a Anárion jsou mezi těmi, kdo se zachrání, a po zakotvení ve Středozemi naváží spojenectví s Gil-galadem a vybudují nejen království Gondor a Arnor, ale postaví též Železný pas či gigantické sousoší Argonath na řece Anduině, kudy proplouvá Společenstvo. Druhý věk končí, jak už jsem zmiňoval, Posledním spojenectvím lidí a elfů a porážkou Saurona a Isildurovým přivlastněním Jednoho prstenu. 

 

Co nutí tolkienovské fanoušky už rok k nezřízeným spekulacím je toto: Proč je tak překvapivé množství výjevů, včetně úplně první oficiální fotografie publikované loni v srpnu, z Prvního věku? Je tu totiž choulostivá otázka práv. Tolkien prodal práva ke zfilmování Hobita a Pána prstenů, nemohl jaksi prodat Silmarillion, jelikož ten vyšel až po jeho smrti po sestavení a hrdinné editorské práci jeho syna Christophera. Ten se práv nikdy nevzdal. Odkud pochází materiál pro Druhý věk a z čeho mohou tvůrci čerpat? Pomineme-li spíše badatelské tituly jako History of Middle-earth, jádro příběhů o Druhém věku, který je v porovnání s Prvním, v němž vedou elfové válku s Morgothem, a Třetím, v němž se odehrává Hobit a Pán prstenů, popsaný s nejmenším detailem, se nalézá v částech Silmarillionu nazvaných Akallabêth a O prstenech moci a Třetím věku, v Nedokončených příbězích (pro pochopení kultury Númenoru je klíčový příběh Aldariona a Erendis) a v Dodatcích Návratu krále, které si Tolkien neodpustil, když mu vydavatel zatrhl Silmarillion.

Vraťme se tedy k otázce, na které z těchto materiálů má Amazon práva? Víme jistě, že může použít vše z Dodatků. Nicméně z ukázek je patrné, že Prsteny moci zobrazují i výjevy, o nichž se v Dodatcích nemluví. Mají tedy omezená práva na Silmarillion či Nedokončené příběhy? Cory Olson alias Tolkien Professor naznačil, že probíhá komunikace tvůrců s Tolkien Estate a funguje na bázi „nemáte-li práva, stačí se zeptat". Tolkien Estate zřejmě preferuje, aby se události zmíněné v Dodatcích zobrazily co možná nejvěrnějí Tolkienově vizi. Jeden z neočividnějších důkazů pro toto tvrzení je skutečnost, že má ostrov Númenor tvar pěticípé hvězdy, přestože je takto popisován v Nedokončených příbězích, v Dodatcích se o tom nikde nepíše.  

Širší práva jsou jistě dobrá věc. Co mě ovšem naplňuje obavami, to je časová komprese. Tvůrci se celkem rozumně snaží vyhnout situaci, v níž by se lidské postavy musely měnit každou řadu, a tak se rozhodli všechny podstatné události Druhého věku zhustit do jednoho númenorského života. Takže zatímco Prsteny moci byly kovány v letech 1500 ař 1600 Druhého věku - tedy více půl druhého tisíciletí po porážce temného pána Morgotha a Sauronově zmizení -  a konečná bitva Posledního spojenectví elfů a lidí se začala v roce 3434, toto vše se v seriálu odehraje během několika let, nanejvýš desetiletí! 

Je to problém i proto, že čas a jeho nestejné plynutí pro různé rasy je významným tématem Druhého věku a tím, co elfy k rozhodnutí pořídit si magické prsteny přinutí. Snaha zastavit úpadek a smrt toho, co roste. Užívat si nesmrtelnosti, zatímco krajina kolem vás stárne a hyne a vše, co milujete, umírá, elfy tíží od nepaměti. Druhým časovým tématem Druhého věku je númenorská žárlivost na elfí nesmrtelnost, která vede k jejich pádu. Bude obtížné představit tento konflikt během jednoho lidského života. Tím netvrdím, že zhuštění není nutné. Ale raději bych v první sezóně viděl jiné starší vládce Númenoru jako Aldariona či Telperien, nikoliv ještě Míriel, Elendila a Isildura. Podivuji se i nad castingem Celebrimbora. Obvykle mi změna věku postav při adaptacích nevadí, ale problém Celebrimborova představitele Charlese Edwardse, kterému je přes padesát, je ten, že nikoliv Celebrimbor, ale NIKDO z elfů ve Středozemi nebyl a nevypadal takhle staře. Celebrimbor je v knihách mladší než Galadriel, je to vnuk Fëanora, tvůrce silmarilů, ale i kdyby nebyl starší, jak může vypadat letitější než Cate Blanchett v roli Galadriel několik tisíc let později. Žádný z elfů by ve Druhém věku neměl mít tolik vrásek a vypadat na šedesát.  

 

Knižní Galadriel má už v této době dceru Celebrían, kterou si vzal později Elrond a počal s ní Arwen. A my se ptáme, kde je chudák Celeborn, Galadrielin choť? Ve vší vážnosti, tvůrci se nechali slyšet, že jak s Celebornem, tak s druhým Elendilovým synem Anárionem se počítá později. 

„Elfové však před ním uprchli, tři ze svých prstenů zachránili, odnesli a ukryli. Byly to Tři, které byly vyrobeny naposled a měly největší moc. Jmenovaly se Narya, Nenya a Vilya, Prsteny ohně, vody a vzduchu se vsazeným rubínem, diamantem a safírem. Po těchto elfích prstenech právě Sauron nejvíc bažil, protože ti, kdo je přechovávali, mohli bránit rozkladu, jejž působí čas, a oddalovat únavu světem."

Silmarillion, O Prstenech moci a Třetím věku 

 

Na následující straně detailně prozkoumáme oba nedávné trailery a další záběry z Prstenů moci. Budeme spekulovat i mluvit o dějinách Prvního věku, takže kdo by chtěl jít do seriálu zcela naslepo a pokládal by to za spoilery, ať raději nevstupuje. Pro ty ostatní: Klikni, příteli, a vejdi. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace