Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejlepší herci a herečky roku 2022


ikona
Redakce
AndorEuforieKenobiMedvědObi-WanRod drakaseriályStranger ThingsThe BoysTOPVolejte SauloviWednesday
Následující herecké výkony spojuje mnohé, ale mimo jiné pro ně platí toto: nebyly na draka. (Ač se na něm nejeden z herců v našem žebříčku proletěl.) 

Pokračujeme v našem vydatném redakčním ohlédnutím za minulým rokem a po nejlepších seriálech roku 2022 přichází řada na ty nejvýraznější herecké výkony. A že bylo v tomhle ohledu sakra z čeho vybírat. Uplynulý ročník byl totiž na silné charaktery a výrazné herecké zářezy opravdu bohatý a v některých seriálech jsme zažili hotové herecké žně, za které by se v případě filmů rozdávali ve velkém snad i Oscaři. Ano, koukám hlavně na vás, Saule a Rode draka. A zjevily se například i nečekané mladé hvězdičky, které buď přesvědčily o svém velkém talentu, nebo se naopak skvěle uvedly do diváckého povědomí a řekly si o více hollywoodské pozornosti. Ostatně, podívejte se na ty největší herecké borce loňského roku sami.

Nejlepší seriály roku 2022

Seriálový rok 2022 v kostce – 1. část

Seriálový rok 2022 v kostce – 2. část

7. Sadie Sink (Stranger Things)

Je už zavedeným pravidlem, že scenáristé Stranger Things v každé další sérii věnují větší pozornost některé z dosud upozaděných postav. Ve čtvrté řadě dostává více prostoru rusovlasá rebelka Max, která zatím byla spíše vedlejší, byť výraznou, postavou. Nelze se tomu ale divit po dramatických událostech třetí řady, do nichž byl přímo zapojen její nevlastní bratr a které nakonec vedly k jeho hrdinské, přesto však tragické smrti. I když spolu byli Max a Billy na kordy, nakonec jsme zjistili, že i přes jejich komplikovaný vztah zde stále panovala sourozenecká láska. Jak ale nová sezóna seriálového hitu postupovala, kromě žalu a výčitek u Max přišly i pochybnosti o tom, zda opravdu byla dobrou sestrou. Její nejistoty využil nový zlověstný padouch a z Max se vedle uvězněného Hoppera stala druhá postava, kolem jejíž záchrany se čtvrtá série točila. V podání talentované Sadie Sink byl tento emociální koktejl, okořeněný hororovými vizemi a myšlenkovými výlety do fantaskních krajin světa Upside Down, strhující podívanou. Mladá herečka dokázala svoji hubatou puberťačku přivézt do zcela nové polohy a Aronofskyho Velryba, která brzy dopluje i do našich kin, budiž signálem, že na Sadie Sink v herecké branži ještě mnohé čeká. (Ojik) 

 

6. Milly Alcock (Rod draka)

Mladá herečka patří k dalším pilířům, o něž může Rod draka opřít svou kvalitu. Její drzé, mnohde až chlapecké vzezření zcela dokreslovalo postavu mladé Rhaenyry. Princeznin boj za nezávislost na otci, královských rádcích a mužích obecně se díky tomu výborně doplňoval s emocionálními výlevy, které občas měly až pubertální charakter. Situace, kdy romanticky laškuje se strejdou či svým bodyguardem, tak působí mnohem uvěřitelněji, než bych byl čekal. To samotné by ale těžko stačilo k tomu, aby se její výkon do seriálu zapsal tak tučnými písmeny.

Alcock totiž nezůstává pouze u této stránky přednesu své postavy. Byť je Rhaenyra stále skvěle zahranou puberťačkou, seriál není skoupý na situace, které dávají vyniknout královskému charakteru její postavy. Stačí, aby herečka jen trošku zvedla nos nahoru, přimhouřila oči a puberťačka je pryč. Lehce pohrdavý pohled hodný královny vládnoucí pevnou rukou je na světě. Právě díky perfektnímu balancování těchto dvou poloh, které dodávají její postavě uvěřitelnou hloubku, je její výkon hodný obdivu. (Jokolo)

 

5. Olivia Cooke (Rod draka)

Upřímně, Olivia Cooke vždy patřila mezi mé herecké oblíbenkyně a počítal jsem s tím, že v Rodu draka bude patřit mezi tahouny seriálu. I přesto ovšem mezi silnou konkurencí dokázala překvapit a předvést ještě výraznější a vyspělejší výkon, než bych čekal. Její královna Alicent je totiž mnohem barvitější a výživnější postavou, než jakou nám nabízí knižní předloha, a herečka nám nabízí další silnou ženskou hráčku Západozemí, která se snaží ze všech sil prosadit mezi svými mužskými protějšky. A právě díky Olivii divák lehce pochopí její motivaci i jednotlivé kroky, a nejedná se o tak černobílý charakter, jenž nám nabízí předloha. Cooke se pak díky tomu definitivně transformovala z cute postav do výrazných rolí, v nichž o ní nejspíš ještě hodně uslyšíme. (Spooner)

4. Jenna Ortega (Wednesday)

Protože jen těžko vymyslím něco, co ještě nebylo řečeno (snad jen kromě toho, že dle mého názoru by si Jenna zasloužila místo první), rozhodl jsem se, že si ulehčím práci, budu trochu podvádět a přibližně ocituji svá vlastní slova z naší redakční recenze. Napsal jsem toto: Už od začátku jsem si byl jistý jen jedinou věcí. Tou, že Jenna Ortega bude v roli Wednesday vynikající. Ale ona je ještě lepší. Je naprosto dokonalá. Naprosto válí, nejlepší casting posledních let, válcuje tady i zkušenější kolegy, za celých osm dílů prakticky nesleze z obrazovky a naprosto s přehledem to všechno utáhne. Její cyničnost a sarkasmus jsou neodolatelné, chrlí ze sebe jednu skvělou hlášku za druhou a těžkou konkurenci v podobě devadesátkové Christiny Ricci taky nechává daleko za sebou. Prostě naprostá trefa do černého. 

 

Taky jsem napsal, že jsem se do Jenny naprosto zamiloval, a že mi ukradla srdce. Nebo jsem jí ho možná daroval dobrovolně, to už ani nevím. Každopádně jsem očividně nebyl ani zdaleka jediný, kdo se do mé budoucí ženy zbláznil. Jenna byla v posledních měsících minulého roku naprosto zaslouženě největší hvězdou všech internetů a její originální tanec, který si vymyslela sama, napodoboval snad úplně každý (kromě mě, teda). Tahle scream queen současnosti má před sebou nepochybně zářnou budoucnost, ale pro tuhle svou životní roli se prostě narodila. Věděli to už tvůrci seriálu Život uprostřed z Disney Channelu(tomasmy)

3. Emma D´Arcy (Rod draka)

Není jednoduché nahradit v polovině řady herečku, která se podobně jako její postava stala miláčkem říše (že jde o reputaci zaslouženou, doložila Milly Alcock i na předávání Zlatých glóbů, kde měla celkem okouzlujicí špičku na pódiu). Přesto roli Emma D’Arcy ovládla. Sice je škoda, že se tvůrci nedrželi jejího knižního popisu, kdy ji četné porody zanechají tělnatou a opuchlou, ale proti Emmině ztvárnění nelze mít námitek. Ta propůjčila své Rhaenyře královskou vznešenost, ozdobila ji silnou vůlí a její závěrečné shrbení a následné vztyčení, předznamenávající občanskou válku, patří k nejlepšímu čistě tělesnému herectví uplynulého roku. (krauset)

2. Zendaya (Euforie)

Zendaya je v posledních letech považována za jeden z největších hereckých talentů současnosti, nikde to ale neprokazuje s takovou vervou jako právě v teenagerské Euforii. Zatímco ve Spider-Manovi či Duně sází na jistotu a jede tak na 10 % své herecké kapacity, coby Rue dokáže z člověka vytáhnout absolutní maximum emocí a společně se svou postavou si sáhne na samotné dno. Její transformace v drogově závislého člověka je tu ještě více dechberoucí než v případě první série a zejména v páté epizodě strhne výkonem, z něhož vám naskočí husí kůže. Její Rue budete v největších sebedestruktivních chvilkách, kdy ničí všechny kolem sebe, chtít odsoudit. Jenže Zendaya zároveň výtečně ztvárnila její lidskou stránku a zoufalství, díky čemuž budete naprosto zlomenou puberťačku chápat a bude vám ji líto. Dokáže strhnout svými výkyvy nálad i detailní řečí těla a být tak naprosto uvěřitelným a lidským charakterem. Intenzivní a obětavý výkon, po němž Zendaya právem sbírá jednu cenu za druhou. (Spooner)

1. Rhea Seehorn (Volejte Saulovi)

Dělal jsem si čárku pokaždé, když se v nominacích na ceny Emmy za své fantastické herecké výkony v Better Call Saul napříč šesti sériemi objevila Rhea Seehorn. Ani jednou, přátelé! O to více její současná a jediná nominace bije do očí, neboť to, co herečka předvádí ve finální sérii právnické ságy, dalece přesahuje běžné televizní výkony. Zastávám názor, že zahrát lehce vyšinuté postavy jako úchyla požírajícího lidi nebo emo strašidelnou pubertální vyšetřovatelku je dalece snazší, než vdechnout život civilně normální postavě, která se ocitne v nenormální situaci.

Jak se do života právnické dvojice vkrádá zločin, zmar a zmatek, výkon herečky roste na intenzitě. Její rozmluvy s Bobem Odenkirkem, opírající se o skvěle vypointované dialogy, jsou nabité emocemi, které však spíše kloužou pod povrchem, než aby se dávaly na odiv skrze plamenně excentrické projevy. Právě proto například nepřerušovaná scéna, kdy se Kim psychicky konečně složí v autobuse, má tak obrovskou sílu. Je radost se na její výkony dívat a nezbývá než se těšit na seriál, který společně s Gilliganem kují. (Jokolo)

Osobní tipy:

Klára Melíšková (Podezření) – Herečka, která za výkon v televizní minisérii pravděpodobně vyfoukne Českého lva za hlavní roli všem filmovým konkurentkám. A naprosto po právu. V kůži sestřičky Hany Kučerové ji sice budete chvílemi nenávidět, zároveň vám jí ale bude líto a i přes její nehezké vlastnosti jí vlastně budete držet palce. Pohlcující a famózní výkon, který si všemožné ceny rozhodně zaslouží. (Spooner)

 

Anna Fialová (Iveta)  Zhostit se role oblíbené zpěvačky se složitým osudem jistě nebylo jednoduché. Málokterá osobnost se v Česku dočkala takto intenzivního praní špinavého prádla na veřejnosti, k psychice Ivety Bartošové se svého času měly potřebu vyjadřovat všechny sféry veřejného života, od psychiatrů přes televizní moderátory. I díky tomu je osobitý výkon Anny Fialové v roli Bartošové nezapomenutelný. Nebojí se k portrétování zlaté slavice přistoupit po svém a ukázat ji jako citlivou a zranitelnou duši, jejíž touha po úspěchu zdařile skrývá pouhou potřebu lásky a opory. Ustrašené pohledy vyvolávají v divákovi silné emoce, které ale nezůstávají neměnné. Jak se Iveta dere na vrchol, proměňuje se i její herecké pojetí, kdy Bartošová hýří sebevědomím a pýchou na své úspěchy. Nesmírně zbytečné jsou výtky směrem k fyzické nepodobnosti mezi Fialovou a Bartošovou, protože česká herečka dokonale vystihuje právě tu stránku Ivetiny osobnosti, kterou se minisérie snaží prodat. (Jokolo)

 

Elizabeth Debicki (Koruna– Debicki ztvárnila lady Dianu tak fantasticky, až vás možná někdy nutně přepadne pocit, jestli princezna z Walesu nevstala z mrtvých a nehraje to sama. Její pohyby a gesta odkoukala jedna ku jedné, a i díky tomu, že nová královna byla v páté řadě Koruny poměrně nevýrazná, Elizabeth Debicki utkví v paměti o to více. A také díky své neuvěřitelné výšce. (tomasmy)

Margherita Mazzucco a Gaia Girace (Geniální přítelkyně) – Poněkud alibisticky vyberu ústřední dvojici hereček z Geniální přítelkyně, zprvu nerozlučné, pak odcizené, ale celoživotně svázané jedna k druhé. Margherita Mazzucco ztvárňující akademičku Elenu Greco během tří let nesmírně herecky vyzrála a Gaia Girace v roli Lilly Cerullo se nedá popsat jinak než jako magnetická. Kdyby nebyla její rodnou řečí italština, už by po ní skočila velká studia. (krauset)  

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace