Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálový rok 2020 v kostce


ikona
Redakce
2020bojovníkcrowncurseddámský gambitgangs of londongeniální přítelkyněhis dark materialshuntersjeho temné esencekorunamandaloriannew popenový papežpán tygrůprokletáqueens gambitstar warstémathe boysthe eddythird daytiger kingtoo hot to handletoptřetí denumbrella academywarriorwestworld
Co nás loni nejvíce nadchlo vizuálem či hudbou? Co nás zklamalo, co udivilo a co udělalo dojem? 

A jsme u konce. V uplynulých týdnech jsme vám servírovali naše ohlédnutí za uplynulým rokem 2020, vzpomínali na ty nejlepší seriály, epizody, scény apod. A nyní uděláme v našich topkách onu pomyslnou tečku dalšími „menšími“ kategoriemi, které si však také zaslouží pozornost. Jaké seriály nás nejvíce zklamaly? Kdo měl nejvymakanější vizuál? Co považujeme za největších loňskou událost na televizním/streamovacím poli? To vše se dozvíte v následujících kapitolách, jež vám snad připomenou, že i loňský seriálový rok stál opravdu za to.

 

 

NEJVĚTŠÍ UDÁLOST

Oznámení seriálových plánů Disney+ (Star Wars, Marvel)

Disney+ se v roce 2019 s prvním Mandalorianem spíše rozkoukával a teprve letos do toho bude šlapat naplno. Už loni ovšem svými obřími seriálovými plány okolo Star Wars a Marvelu mnoha lidem vyrazil dech. Vedle seriálového Lokiho či probíhající WandaVision se objeví i noví hrdinové v čele s She-Hulk či Ms. Marvel. Svět Hvězdných válek se pak rozroste o nespočet mandalorianských spin-offů včetně sólovky Boby Fetta a dorazí také seriál s Obi-Wanem Kenobim. Ano, mnozí to mohou považovat za neoriginální ždímání pouhých dvou značek. Obří úspěch Mandaloriana i WandaVision ovšem ukazuje, jak moc se může Disneymu tento krok vyplatit. A že servírovat nám jednu epizodu SW či MCU seriálu týdně může být daleko efektivnější než nepřetržitá netflixovská kanonáda vyžadující časové náročnější binge-watching. Disney+ prostě ukázal, že v příštích letech od něj snad můžeme čekat velké věci. (Spooner)

Karanténní binge-watching

Binge-watching je fenomén, který tu máme už několik let, a který je velmi ovlivněn politikou Netflixu vypouštět celé série naráz a v pátek. Život před televizí je teď realitou pro většinu západního světa. Je vtipné, že dvě nejsledovanější z nejsledovanějších show, Mandalorian a WandaVision, se právě v době, kdy mají lidé nejvíce času, vydaly cestou týdenního vypouštění epizod.  (krauset)

 

Bizarní dokumenty a reality show

Napomohla tomu kombinace karantény, kulminace reality show, kde už zdánlivě není co vymyslet, a rozmach streamovacích platforem, které si už zakládá každý druhý a všichni potřebují vlastní a pokud možno levný obsah. Výsledkem je, že jeden týden je celý internet až po krk ponořen do problematiky chovu velkých koček v USA, jindy se zase posmívá skupině lidí s IQ plážového lehátka, kteří pod záminkou seberozvoje hledají lásku, aniž by se mohli vidět, nebo v jiné variantě, aniž by mohli souložit. A čísla sledovanosti lámou rekordy. (Sam.Vimes)

Osobní tipy:

Spooner   Dámský gambit a jeho nečekaný úspěch  Ne, asi ani na Netflixu nečekali, že se z jedné šachové minisérie dokáže stát tak obří megahit a jeden z nejdiskutovanějších seriálů roku. Ukazuje to však nejen na tvůrčí kvality, ale zejména na neskutečnou sílu Netflixu, jenž nyní dokáže udělat (nejen) seriálovou událost opravdu ze všeho. 

krauset  Šachový boom  Jak píše Spooner, Netflix v posledních měsících slaví úspěchy i se seriály, které jsou původní či nemají tak širokou fanouškovskou základnu, příkladem budiž Bridgerton nebo Dámský gambit. Vedlejším pozitivním efektem Gambitu bylo vyvolání zájmu o šachy. Počet fyzických objednávek vzrostl v některých prodejnách až o 1000 %, na chess.com přibyly miliony nově registrovaných hráčů. Ať už si o příběhu Beth Harmon myslíte cokoliv, její zásluhy o oživení zájmu o tuto hru, a to v ideální době do karantény, jsou nepopiratelné.

Sam.Vimes – Adaptace skutečných událostí u každého nesmyslu – Nekonečné hledání v archivu starých, dějem uzavřených filmů, jež by mohly posloužit jako zdroj pro spin-off nebo prequel, nevidíme zrovna rádi. Snad ještě horší ale je oznamování seriálů „podle skutečných událostí“ u každé druhé kriminální nebo jiné události, o níž se v posledních letech psalo. 

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace