Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálový rok 2021 v kostce – 1. část


ikona
Diego.Dorlan
ArcaneBoj o mocCobra KaiMare z EasttownuseriálytopWandaVisionWhat if
Co loni stálo za to vidět? Kdo nejlépe hrál či jaká scéna se nám nejvíce líbila? První část roku v 2021 v kostce. 

Přinášíme vám naše redakční ohlédnutí a zhodnocení roku 2021. V tomto článku se podíváme na nejlepší herecké výkony u mužů i žen. Ohlédneme se za nejlepšími epizodami a také postavami, které nás loni bavily. Na závěr jsme pak vybrali nejlepší scény roku. Každá kapitola představuje jednu kategorii a po pěti příčkách ještě uvádíme naše osobní tipy v dané kategorii.

TOP 7: Nejlepší seriály roku 2021

Seriálový rok 2021 v kostce – 2. část 

NEJLEPŠÍ HERCI

5. Paul Bettany (WandaVision)

Paul Bettany v MCU začínal jen jako hlas J.A.R.V.I.S.e, z něhož ve druhých Avengers vznikl Vision a ten postupem času získával stále více prostoru. A je to jedině dobře. Celá jeho dějová linka vyvrcholila hned zkraje loňského roku v seriálu WandaVision a právě v něm si Bettany mohl vyzkoušet snad všechny herecké polohy. Ukázal nám, že má neskutečný komediální talent a že by úplně v klidu utáhl vlastní sitcom v jakémkoliv desetiletí televizní historie, protože jeho sitcomový Vision je nejzábavnější postavou za hodně dlouhou dobu. A stejně fantastický je i v dramatických momentech, kterých seriál samozřejmě nabízí bezpočet. O jednom z nich tady ještě bude řeč a jistě uznáte, že naprosto zaslouženě. Sledovat Bettanyho herectví v tomto seriálu je opravdový zážitek. Dramatických rolí už si užil dost a je velká škoda, že v komediálních rolích ho prakticky nevídáme. Snad se to po jeho úžasném výkonu v prvním marvelovském seriálu změní. Koncert! (tomasmy) 

4.  Michael C. Hall (Dexter: Nová krev)

Michael C. Hall byl jako Dexter vždycky výborný, i když mu třeba zrovna házel klacky pod nohy scénář. V Nové krvi nejen že tento problém nemá, navíc si po několikaleté pauze od původního finále návrat do své nejslavnější role patřičně užívá. Zároveň si tentokrát zkouší trochu jinou polohu, Dextera staršího, otcovštějšího a také probouzejícího se ze „zimního spánku“. A přece, pořád je tam ten zábavný kontrast přátelského, obyčejného Dextera navenek a toho skutečného monstra uvnitř. (Sam.Vimes)

3. Jeremy Strong (Boj o moc)

Milovník Ala Pacina a Daniela Day-Lewise, jemuž dělal asitenta, a oddaný následovník jejich kariérní cesty co do herecké metody i výběru rolí, sebe nejprve viděl jako oplzlého komedianta Romana. Až když role připadla Culkinovi, dostal šanci jako druhorozený (Connor si vyprošuje) syn mediálního magnáta Logana. Jeremy je známý svým devótním splynutím s postavou – často nosí jejich oblečení i v civilu – říká o něm mnohé, že Succession nevidí ani částečně jako komedii, jak se píše v profilu v New Yorkeru. Stejně jako herectví samotné bere Kendalla a jeho ambici smrtelně vážně. A dosud nejlepší výkon své kariéry si nechal na třetí řadu Boje o moc. Jeho průchod studiovou chodbou, při němž mu postupně z očí vyprchá cokoliv rozpoznatelného a jejich místo zaujme čiré prázdno, nebo způsob, jak našel emoci v momentě, kdy ve finální epizodě zkolabuje do prachu, jsou chvíle nezapomenutelného herectví. (krauset)

2. Matthew Macfadyen (Boj o moc)

V našem žebříčku obsadil druhou příčku i proto, že je při předávání cen trochu nespravedlivě zastiňován Strongem a Culkinem, nicméně nenechte se mýlit, Matthew Macfadyen je nenápadnou, ale hlavní hvězdou třetí řady Boje o moc, procházející si nejvýraznější proměnou. Matthew došel dalekou cestu od pana Darcyho líbajícího Keiru Knightley v Pýše a předsudku, tomto boji o ruku, do role otloukánka v Boji o moc, který se momentálně nachází v konečném stadiu kariéry, a tudíž je v kanceláři znám jako Terminal Tom. Tom, který se do rodiny Royů přiženil svatbou s Shiv, celou sérii vyšiluje z hrozícího vězení (nemůže spát a tak pročítá vězeňské blogy), skutečným obratem pro jeho postavu je ale jeho prozření, že není šťastný tehdy, kdy by měl cítit úlevu, a jeho neronovský moment jsou nejlepší věcí v loňské seriálové nabídce. (krauset)

 

1. Sean Bean (Čas)

Sean Bean patří mezi herce, od nichž vždycky tak trochu víme, co čekat, a je pro diváky sázkou na jistotu. A teď nemyslím fakt, že v 90 % svých projektů umře, ale jeho prověřenou hereckou polohu. Ve vězeňské minisérii Čas ovšem vylezl ze své škatulky opravdu bravurním způsobem. Představuje se totiž coby postarší muž, který při řízení v opilosti zabil člověka a nyní si musí odsedět svůj čtyřletý trest. Tady nás ovšem nečeká klasické klišé o uťápnutém hrdinovi, který se za katrem změní v drsňáka. Naopak, Mark Cobden je vyděšený muž, které sžírá pocit viny, neumí dát druhému ani pěstí a ve vězení se snaží nevyčnívat a zejména přežít. Sean Bean je pak v hlavní roli hezky umírněný, vůbec netlačí na pilu a jeho vězeň díky tomu působí co nejrealističtějším dojmem. A to víc se vám jeho výkon zaryje pod kůži. Fenomenální práce. (Spooner)

Osobní tipy:

Spooner  Colin Farrell (Severní vody) – Oblíbený herec se změnil k nepoznání a naprosto famózním způsobem ztvárnil odpudivou postavu harpunáře Draxe, naprostého monstra s lidskou tváří, jehož byste nikdy nechtěli potkat. Něco mi říká, že oproti této zrůdě bude Farrellův Tučňák v novém Batmanovi naprostý lidumil. 

Sam.Vimes  Tom Hiddleston (Loki) – Diváky oblíbený shakespearovský herec si díky alternativní verzi své staré postavy pohrál zase s trochu jinou hereckou polohou.

krauset – Kieran Culkin (Boj o moc) – Než se rozšíří spekulace – ano, viděl jsem loni i jiný seriál než Succession. Ale když je váš ensemble nominován na sedm hereckých cen zároveň, je těžké vybírat z jiných seriálů. Zmínku si zaslouží i vrčící Brian Cox, ale Culkin vítězí čistě za změnu výrazu, při níž se mu zkrabacený obličej celý vpadne do sebe a téměř omluvně imploduje, po poslání jisté intimní partie chybné osobě. Absolutní stud a absolutní zděšení se snoubí v jednom nešťastném kukuči. 

Diego.Dorlan  Henry Cavill (Zaklínač) Cavill se nám jako Geralt z Rivie představil před dvěma lety a téměř všichni se shodují, že role mu extrémně sedla. Ve druhé řadě tento dojem pouze potvrdil a aktuálně je jeho herecký výkon jedeno z mála pozitiv, které nám druhá řada nabídla.

Jokolo  Stephen Graham (Čas Se Seanem Beanem se ve skvělé minisérii výborně doplňovali. Jeho civilní výkon vycházející z jemných gest a subtilní neustálé nasranosti, která je pro Grahama typická, sérii povyšuje na jiný level. 

Ojik – Pavel Řezníček (Ochránce)  Zpočátku šofér hlavního hrdiny, později jeho pomocník a oponent, který svého odtažitého pasažéra skvěle doplňuje a polepšuje – a on zase jej. Prostý chlapík z lidu totiž sice není „študovaný“, ale patent na selský rozum si nárokuje, ač má sám plno chyb. Bez chirurgicky přesného výkonu civilního Pavla Řezníčka by však řidič Starý nebyl nejlepší a nejcitlivější postavou seriálu, ale jen další karikaturou českého pepíka. Kudos.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace