Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálový rok 2021 v kostce – 1. část


ikona
Diego.Dorlan
ArcaneBoj o mocCobra KaiMare z EasttownuseriálytopWandaVisionWhat if
Co loni stálo za to vidět? Kdo nejlépe hrál či jaká scéna se nám nejvíce líbila? První část roku v 2021 v kostce. 

Přinášíme vám naše redakční ohlédnutí a zhodnocení roku 2021. V tomto článku se podíváme na nejlepší herecké výkony u mužů i žen. Ohlédneme se za nejlepšími epizodami a také postavami, které nás loni bavily. Na závěr jsme pak vybrali nejlepší scény roku. Každá kapitola představuje jednu kategorii a po pěti příčkách ještě uvádíme naše osobní tipy v dané kategorii.

TOP 7: Nejlepší seriály roku 2021

Seriálový rok 2021 v kostce – 2. část 

NEJLEPŠÍ EPIZODY

5. The Rise (Cobra Kai S04E10)

Finále jsou u seriálového hitu Cobra Kai už od první řady sázkou na jistotu. Tady totiž divák ví, že si tvůrci nechávají to nejnašlapanější na konec. A v případě čtvrté série to platí dvojnásob. Závěr totiž přinese druhou polovinu očekávaného turnaje v karate, k němuž směřovala celá sezóna a samozřejmě i jednotlivé charaktery. A autoři naplnili očekávání z bitek a soupeření mezi hlavními rivaly opravdu na výbornou. Epizoda totiž nejen že nabízí prozatím nejlepší souboje a choreografii celého seriálu, ale navíc během jednotlivých zápasů skvěle pracuje s jednotlivými postavami, hraje si s jejich dějovými oblouky a poskytuje jim další, často nečekaný, vývoj. A režie do toho dokáže pumpovat emoce a napětí na plné obrátky. Prostě neskutečná jízda, kterou jsem si musel pustit hned po skončení ještě jednou. (Spooner)

 

4. Změnu přinese jenom násilí (Arcane S01E03)

Arcane byl rozhodně největším překvapením loňského roku. Celková prezentace seriálu je naprosto geniální, ať už se díváme na dechberoucí vizuál, nebo samotnou strukturu příběhu. Dělení na tři části po třech epizodách připravilo tvůrcům skvělou příběhovou strukturu, která je nejvíce znát právě ve třetí epizodě, která je zároveň finální epizodou prvního dějství. Zde nám byla naservírována skvělá akce, což by samo o sobě stálo za zmínku, ale celý díl byl postavený na emocionálním jádru postav a vztahů mezi nimi. Finále prvního aktu bylo neskutečnou jízdou, kterou budu ještě dlouho držet v paměti, a zároveň nastavilo laťku pěkně vysoko i pro ostatní seriály. (Diego.Dorlan)

3. What If... Doctor Strange Lost His Heart Instead of His Hands? (What If…? S01E04)

Rozhodně nejtemnější a zároveň má nejoblíbenější epizoda první řady What If…? zkoumá, co by se stalo, kdyby Stephen Strange při autonehodě přišel o svou lásku Christine Palmer. Zlomené srdce jej stejně jako zlomené ruce dovede do kláštera Kamar-Taj. Tam však jeho pouť nekončí a kvůli ztracené lásce se Doctor Strange vydává na scenáristicky vděčnou temnou cestu dlážděnou dobrými úmysly. Bolest člověka mění, a ne k lepšímu. Stephen je ochotný obětovat cokoliv a taky to nakonec udělá. Bude to ale nakonec stát za to? (Sam.Vimes)

2. Too Much Birthday (Boj o moc S03E07)

Možná se vám někdy stalo, že jste nebyli pozváni na narozeninovou oslavu, na niž jste si přáli jít, a tak jste si vsugerovali, že určitě nestála za nic. Oslava Kendallových čtyřicetin je takovou oslavou. Kendallův narozeninový playlist obsahující na jeho pokyny „pořád samé hity“ („all bangers all the time“), jeho plán snést se na pódium připevněný ke kříži a začít zpívat Honesty, jeho útulný domek na stromě… nic z toho nevede k uspokojení oslavence. Celá oslava pomalu, neúprosně kolabuje, Kendall nedokáže schovat ředitele firmy, s nímž chystá obchod, ani najít dárek od svých dětí. A jeho přítelkyně mu dá svým prezentem najevo, že při výběru rozhodně nebyla myšlenkově přítomna. Je to jedna z nejnepříjemnějších hodin, které jsem v posledních letech viděl, a geniální studie v rodinné dynamice a hlubinných traumatech, režírovaná režisérkou Hustlers Lorene Scarafiou. (krauset) 

 

1. All the Bells Say (Boj o moc S03E09)

Boj o moc se stal regulérním rivalem Hry o trůny, pokud jde o ztvárnění intenzity svatebních obřadů. Svatební dvojdíl v první sérii katapultoval seriál mezi nejlepší dramata roku, což jen povýšil svatební dvojdíl v řadě třetí, kterým se Boj o moc zapisuje mezi nejlepší seriály vůbec. Při pohledu na rodiče se podivíte, že jejich potomci nejsou ještě dysfunkčnější. V deváté epizodě kulminovala snaha sesadit patriarchu Logana, osa Tom-Greg, Gregovy námluvy lucemburské princezny. A ta drzost začít epizodu hraním monopolů! A závěr jako z Kmotra. Satira. Drama. Mistrovské. (krauset) 

 

Osobní tipy:

Spooner  Where I Really Come From (Neporazitelný S01E08) – Jestli byl animák Neporazitelný už od počátku velkým komiksovým dárečkem, tak ve svém finále už je naprostou žánrovou slastí. A zejména brutálním a nekompromisním nářezem, který diváka ani postavy (teda zejména hlavního hrdinu) vůbec nešetří a do toho hezky spojuje i vedlejší linky seriálu do scenáristicky parádního celku.

Sam.Vimes  A Grain of Truth (Zaklínač S02E01) – První epizodě druhé řady Zaklínače se podařilo funkčně naroubovat děj povídky na jiné místo Geraltova příběhu (už s Ciri) a zároveň se oproti zbytku série výrazně více blíží duchu předlohy. Jak falešná naděje to byla…

krauset  Retired Janitors of Idaho (Boj o moc S03E05) – Překvapivý osobní tip. Váhal jsem mezi třetí, pátou a šestou epizodou Boje o moc, už to poví leccos o intenzitě třetí řady. Nakonec volím díl, kde se ukázalo, jak pod vlivem Logana, i když se chová iracionálně, všichni jsou. Přineste imaginární kočku na čestné místo!

Diego.Dorlan  Moje tlustá svatba na zeměploše (Piklírna S01E06) – Piklírna je přesně ten typ seriálu, který mám rád. A když si většina šesté epizody dělá velmi okatě srandu z lidí, kteří věří na placatou Zemi, tak musím využít tento prostor, abych pochválil tvůrce za tak zábavný nápad a jeho exekuci.

Jokolo – Pop squad (Love, Death & Robots S02E03) – Čas od času se zadaří prodat výborný nápad s dějem dostatečně vydatným na celý film, jemuž zhuštěnost do krátkého formátu jen pomůže. Futuristický noir bezostyšně kopíruje Blade Runnera, podává ale tak zajímavou myšlenku ve velmi atmosférickém hávu, že z celého seriálu si nepamatuju prakticky nic, jen tuhle epizodu mám doteď pod kůží. 

tomasmy – Village of the Angels (Doctor Who S13E04) – Nejlepší epizoda nové éry seriálu dává vzpomenout na ty nejlepší scénáře Stevena Moffata, mezi které se řadí právě epizody s Plačícími Anděly, kteří tu jsou konečně zase pořádně děsiví. Navrch nám epizoda servíruje fantastickou atmosféru, jednu sympatickou novou postavu a naprosto fantastický cliffhanger. Předčasný vrchol velmi povedené série. Takhle skvostnou epizodu jsem v éře Chibnalla a Jodie Whittaker opravdu nečekal. A o to víc si jí vážím. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace