Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálový rok 2022 v kostce – 2. část


ikona
Redakce
seriálytop
Pestrý výčet z toho nejlepšího a nejhoršího, co seriálům přinesl rok 2022.  

Konečně finišujeme rekapitulaci loňského seriálového roku. Tentokrát dojde na nejlepší hudbu, nejlepší výpravu, kameru, triky a prostě vizuál obecně, největší události seriálového světa, a nakonec i na největší bizarnosti, které jsme loni mohli na obrazovkách vidět, ať už to bylo něco neobvyklého, či třeba nechutného, ale stále zábavného, a nebo jen neumětelství v té nejhorší podobě. Začtěte se do našeho výběru a v komentářích dejte vědět, jaké jsou vaše tipy.

TOP 7: Nejlepší seriály roku 2022

TOP 7: Nejlepší herci a herečky roku 2022

Seriálový rok 2022 v kostce – 1. část

NEJVĚTŠÍ UDÁLOST

3. Monumentální selhání Prstenů moci

Když se ohlásilo, že Amazon chystá seriálového Pána prstenů a hodlá z něj udělat nejdražší seriál všech dob, do jehož první řady investuje půl miliardy dolarů, očekávání byla logicky nemalá a většina diváků měla jasno – z tohoto pokusu prostě musí vylézt jeden z největších seriálů dekády. Jenže nakonec jsme dostali jeden z největších průserů, a to hned na několika frontách. Ano, za nás se jedná zejména o kvalitativní stránku, která je kvůli scénáři i mnoha nepochopitelným tvůrčím rozhodnutím takřka tragická, ale o tom už jsme ostatně i v tomto článku sepsali dost. Jenže na Prsteny moci logicky nedošlo ani na prestižních cenách (díky bohu), a i když Amazon reportoval zpočátku obří ratingy a rekordy ve sledovanosti, vlna zájmu postupně opadala a nyní, půl roku po premiéře, už není kolem seriálu žádné velké haló, které by k látce lákalo nové diváky. A i ti spokojenější jedinci hodnotili většinou výsledek jen jako mírný nadprůměr. Což je v případě očekávané obří události prostě špatně a jedná se o velkou prohru, která tvůrce podle mého dost zamrzí v ratinzích druhé sezóny, kde očekávám solidní propad. Takhle by se prostě o největší fantasy značku všech dob nikdo starat neměl a Jeff Bezos by už měl konečně více rozmýšlet, komu svěřuje peníze a své největší franšízy. (Spooner)

2. Henry Cavill končí jako Zaklínač

Tahle zpráva byla pro všechny pořádným šokem. Po katastrofické druhé řadě tzv. adaptace Zaklínače zůstával Henry Cavill pro spoustu fanoušků jediným důvodem, proč sledování seriálu nezabalit. A nakonec tedy padnul i ten. Cavill se už nejspíše nedokázal nadále dívat na to, jak showrunneři seriálu prasí jeho milovanou předlohu (přestože je tento důvod neoficiální), a tak se s rolí raději rozloučil a šel pracovat na Warhammeru. Musím říct, že jeho rozhodnutí naprosto chápu. Hraní Geralta si maximálně užil a zaryl se hluboko do srdcí fanoušků. Letos ho každopádně uvidíme ještě ve třetí řadě, v té následující ho už nahradí Liam Hemsworth. Pravděpodobně to ale už nebude nikoho zajímat, protože to, že bere roha, svědčí o stavu seriálu víc, než cokoliv jiného. (tomasmy)

 

1. HBO Max stahuje ze streamu své seriály

Ještě smutnější než sledovat nepovedené Prsteny moci či zoufalé problémy tvůrců Zaklínače byla ale jistě situace u Warnerů a HBO. Po propojení studia s Discovery přišel ke kormidlu David Zaslav, jenž má za úkol dostat Warnery z katastrofálních dluhů, a tak začal škrtat a dělat velmi drastická rozhodnutí, které možná ve světě marketingu dávají smysl, ale nejednoho seriálového fanouška musela zabolet u srdce. Kvůli finančním úlevám a příjmům z případného rozprodání tak zmizelo z HBO Max mnoho velkých titulů, které poté našly svůj nový streamovací domov jinde, konkrétně třeba na Paramount+ či českém SkyShowtime. To je případ například hvězdného sci-fi Westworld, který byl po první řadě považován za jednu z vlajkových lodí HBO, aby nakonec byl po čtvrté řadě zrušen a poté ještě krutě stažen z oběhu. 

Týkalo se to ovšem také velkého množství českých a evropských počinů a například Viktoriánky od Josse Whedona nakonec potichu dokončily svou první řadu někde v hloubi internetu. Situace se ovšem dotkla i seriálů, které Warneři produkovali na jinou streamovací službu. Smutným příkladem budiž výtečný animák Final Space, jenž kvůli tomuto kroku letos nadobro zmizí z Netflixu, a protože nejsou k dispozici fyzické kopie v podobě DVD či Blu-ray, tak po něm nebudu nikde ani stopy. Streamovací doba, tím ukázala svou stinnou a nekompromisní stránku. (Spooner)

Osobní tipy:

Změny u Doctora Who – Uplynulý rok byl pro kultovní britskou sci-fi rokem změn. Seriál konečně opustila představitelka první ženské inkarnace, Jodie Whittaker, a spolu s ní se odporoučel (díkybohu!!!) také showrunner Chris Chibnall. Začalo se také pracovat na letošním 60. výročí a to v plné parádě. Na showrunnerskou pozici se vrací vynikající Russel T. Davies, který před 18 lety pomohl Doctora znovu rozjet, a spolu s ním se vrací taky David Tennant a spousta dalších známých tváří! A fanoušci zase mají naději, že ten seriál bude ještě někdy za něco stát. A Ncuti Gatwa ze Sexuální výchovy jako (úplně) nový Doctor taky není špatná volba. (tomasmy)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace