Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejlepší seriály roku 2023


ikona
Sam.Vimes
Blue eye samuraibojovníkdead ringersgen vmedvědmodrooký samurajpád domů usherůsmrtící podobasuccessionthe bearthe fall of the house of ushertopwarrior
To nejlepší z minulého roku. 

Rok 2023 je už pár dní minulostí a tak je ten správný čas se za ním ohlédnout. Stejně jako loni si jej rekapitulujeme postupně ve čtyřech tematických článcích, přičemž v tom prvním se podíváme rovnou na nejlepší loňské seriály. Vybíráme z novinek i zaběhnutých titulů, z dlouhých seriálů i minisérií, prostě to nejlepší, co bylo k vidění. Následuje naše redakční sedmička seriálů a po ní ještě stručné zhodnocení celého roku za každého z nás. V diskuzi dejte vědět, jak to vidíte vy.

Nejlepší herci a herečky roku 2023

Seriálový rok 2023 v kostce – 1. část

Seriálový rok 2023 v kostce – 2. část 

4. Smrtící podoba

O remake Cronenbergova filmu Příliš dokonalá podoba s Jeremym Ironsem v hlavní dvojroli, kterou nyní převzala fenomenální Rachel Weisz, se postarala showrunnerka Alice Birch, která má za sebou ctihodnou práci na druhé řadě Succession či na adaptaci Normal People. Nestává se často, aby někdo vylepšil Cronenberga, ale tentokrát k tomu došlo. Smyslný, zneklidňující thriller s častými prvky tělesného hororu o dvojčatech, která patří ve svém oboru, porodnictví, ke světové špičce a nemíní se zastavit něčím tak banálním, jako jsou lékařské předpisy, relativně prošuměl. Ale téměř všichni, kdo jej viděli, se shodují, že se jedná o mimořádný počin. (krauset)

3. Pád domu Usherů

Tato hororová podívaná na motivy Edgara Allana Poea pro mě byla jedním z největších překvapení roku hned z několika důvodů. Prvním důvodem je, že hororové seriály ani filmy mi nejsou příliš blízké a spontánní rozhodnutí, že opět nastal čas vystoupit ze své žánrové komfortní zóny přišlo právě pro takto kvalitní podívanou. Tím druhým bylo, že seriál rozhodně není plochou hororovou záležitostí, ale nabízí mnohem víc, než jsem vůbec mohl doufat, ať už se jednalo o hutnou atmosféru, hrátky s tím, co vlastně je a není skutečné nebo naprosto perfektní herecké výkony od většiny herců a hereček. Konstrukce celého příběhu jako vyprávění mezi starými známými bylo taktéž velmi zajímavou volbou, která mě hodně bavila a přinesla do seriálu další úroveň komplexity, kterou jsem si velmi užil. To celé bylo zabalené do velmi kvalitního vizuálu a období Halloweenu pak jednoznačně dostalo další kvalitní přírůstek, na který může nejen Netflix, ale hlavně tvůrce Mike Flanagan, být hrdý. (Diego.Dorlan)

2. Medvěd

Druhé řadě Medvěda se podařilo překonat už tak povedenou řadu první. Rozhodně jí prospěla i změna premisy, místo dalšího provozu původní restaurace a řešení problémů typu nákup hovězího a výpadky elektřiny je celá druhá série věnována přípravám na otevření nové, o úroveň luxusnější restaurace. Což staví naše hrdiny před úplně nové problémy, od nutnosti pořádného finančního plánování přes testy požární ochrany až po školení personálu. A samozřejmě ji napjaté rodinné a jiné vztahy. Každá postava má v průběhu řady funkčně vystavený příběhový oblouk a většina z nich dostala i epizodu, která je na ni převážně nebo dokonce úplně zaměřena. Ať už je to výlet do Kodaně a lekce z dezertů nebo stáž v nóbl restauraci, kde se pro hosty dělá první poslední. Jedním z emotivních vrcholů je pak celá epizoda věnovaná několik let staré rodinné večeři, která osvětlí mnoho z dynamiky nejednoduchých vztahů Berzattových. Atmosféru vždy perfektně dokreslují kamera a střih, někdy frenetické ve víru kuchyňského stresu, jindy zase mazlící se s detailními záběry připravených pokrmů. A to vše je opět korunováno výbornými hereckými výkony Jeremyho Allena Whitea, zbytku stálého obsazení i početných hereckých hostů včetně Boba Odenkirka, Jamie Lee Curtis a dalších. (Sam.Vimes)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace