Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejlepší herci a herečky roku 2023


ikona
Redakce
boj o moccarla guginojamie lee curtisjeremy allen whitejeremy strongMatthew Macfadyenmedvědpád domu usherůsarah snooksuccessionthe bearthe fall of the house of ushertop
A cenu za nejlepší herecký výkon si odnáší... 

Pokračujeme v rekapitulaci loňského seriálového roku, tentokrát se podíváme na nejlepší herce a herečky. V roce 2023 si sice dalo pauzu výborné fantasy drama Rod draka a už jsme nedostali ani další řadu Volejte Saulovi, které se rozloučilo poslední řadou už o rok dříve. Zato se vrátil Boj o moc, který se svou závěrečnou čtvrtou řadou náš žebříček téměř ovládnul. Dostalo se ale i na zástupce druhé řady Medvěda, hororové minisérie Pád domu Usherů a další.

Nejlepší seriály roku 2023

Seriálový rok 2023 v kostce – 1. část

Seriálový rok 2023 v kostce – 2. část

 

 

NEJLEPŠÍ HERCI

7. Tom Hiddleston (Loki)

Po dobu dvanácti let, během nichž Tom Hiddleston ztvárňoval postavu boha falše a klamu, se na jeho výkon pěly nesčetné ódy. Nabízelo by se proto jeho (zřejmě) rozloučení s tímto partem odbýt slovy, že si herec jen držel svůj standard a nic nového nepřinesl, nebyla by to ale tak docela pravda. Druhá řada Lokiho je sice jen jakýmsi epilogem řady první, svého protagonistu ale staví do nové situace, která Hiddlestonovi přinesla i nové herecké výzvy. Po nápravě a proměně z padoucha přes antihrdinu až po hrdinu v hlavní časové ose potkává podobný osud i variantu, kterou jsme sledovali v samostatném seriálu – jen v podstatně rychlejším sledu. Loki se ve druhé sérii ocitá v boji o záchranu svých nových přátel i celého času a za notné dávky obětavosti se ukazuje, že správná konstelace v něm dokáže probudit dobro a empatii. Zběsilá jízda až za hranici času by nebyla kompletní bez Hiddlestonova citlivého herectví, v němž se materializuje nutnost někam patřit a mít své vlastní „vznešené poslání“. Pokud tohle byla Lokiho labutí píseň, rozloučil se britský sympaťák se svojí životní rolí ve špičkové formě. (Ojik)

6. Kieran Culkin (Boj o moc)

Až pubertální rozháranost, excentrické projevy a rozevláté bonvivánství. Zároveň absolutní a submisivní láska k otci, snaha dostát každému jeho přání a neztratit vlastní tvář. To vše, a ještě mnohem víc, dovedl Kieran Culkin mistrně zahrát v roli Romuluse Roye, nejméně schopného, proto potenciálně nejnebezpečnějšího z Royovic sourozenců. Romula můžete během jedné scény bytostně nenávidět, abyste o pár minut později měli slzy v očích z toho, jak moc ho litujete. Mimo dokonalý scénář a bravurně napsanou postavu (vážně je tu někdo, kdo se stále nedívá na jeden z nejlepších seriálů současnosti?) je to způsobeno Culkinovým soustředěným výkonem, který stojí zejména na emotivitě a stále pulzující žíle na čele. Culkin je skvostný herec a je škoda, že není víc vidět. Doufejme, že se to po Boji o moc změní. (Jokolo)

 

5. Pedro Pascal (The Last of Us)

Pedro Pascal je nyní již známým seriálovým matadorem. Velkou pozornost na sebe strhl již ve Hře o trůny a krátce poté v Narcos. V populárním Mandalorianovi ovšem nemá zdaleka takový prostor, na němž by mohl ukázat celý svůj záběr. Právě The Last of Us mu tuto šanci dalo a Pedro Pascal ji využil na maximum. Role Joela mu výborně sedla a videoherní postavu se mu podařilo přivést k životu úžasným způsobem. Napříč seriálem máme možnost vidět silné emocionální momenty, kdy Pedro Pascal předvádí možná nejlepší herecké výkony své dosavadní kariéry. Zároveň také zvládá velmi dobře přivést k životu akční scény a výborně kombinovat tyto dva aspekty. Celková dynamika ústředního dua mu velmi pomohla a přerod zachmuřelého a odtažitého Joela, který Ellie bere v úvodu pouze jako náklad, až do finále série, kdy je odhodlaný jít přes mrtvoly, aby ji zachránil, je skvěle prezentovaný a Pedro Pascal zde ukázal, že je opravdu talentovaným a schopným hercem. (Diego.Dorlan)

4. Bruce Greenwood (Pád domu Usherů)

Bruce Greenwood platil vždy za vděčného herce vedlejších rolí, co pokaždé podá standardní výkon a jeho obličej si všichni odněkud pamatujeme. Opravdu výrazných a herecky šťavnatých postav, které by dokázaly utáhnout celý projekt, ovšem na svém kontě příliš nemá. Tedy až doteď. Režisér Mike Flanagan totiž potvrdil, že s tímto hereckým veteránem umí pracovat a dostal z něj jeden z nejlepších výkonů v jeho kariéře. Greenwoodova proměna z bezcitného a vypočítavého pána Usherů v psychicky nevyrovnaného a zoufalého muže plného výčitek i pochybností je dokonalá. I když zpočátku může působit trochu strojeně, jeho soustředěný a do diváka postupně se zarývající výkon vás v závěrečných dílech naprosto pohltí. Špičková práce. (Spooner)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace