Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejlepší seriály roku 2023


ikona
Sam.Vimes
Blue eye samuraibojovníkdead ringersgen vmedvědmodrooký samurajpád domů usherůsmrtící podobasuccessionthe bearthe fall of the house of ushertopwarrior
To nejlepší z minulého roku. 

Rok 2023 je už pár dní minulostí a tak je ten správný čas se za ním ohlédnout. Stejně jako loni si jej rekapitulujeme postupně ve čtyřech tematických článcích, přičemž v tom prvním se podíváme rovnou na nejlepší loňské seriály. Vybíráme z novinek i zaběhnutých titulů, z dlouhých seriálů i minisérií, prostě to nejlepší, co bylo k vidění. Následuje naše redakční sedmička seriálů a po ní ještě stručné zhodnocení celého roku za každého z nás. V diskuzi dejte vědět, jak to vidíte vy.

Nejlepší herci a herečky roku 2023

Seriálový rok 2023 v kostce – 1. část

Seriálový rok 2023 v kostce – 2. část 

1. Boj o moc

Čtyřnásobné daddy issues ve světě mediálního konglomerátu. Co by se mohlo pokazit? Succession je nejen nejlepší seriál dosavadní dekády, ale i jedno z nejlepších televizních dramat. Vyvrcholil nekompromisní závod sourozenců Royových o nástupnictví po otci Loganovi, kterého showrunner Jesse Armstrong modeloval podle mediálního magnáta Ruperta Murdocha a jenž se nakonec, naneštěstí pro své děti, rozhodne, že důchod a hraní binga není nic pro něj (a raději volí trapičství na vlastních potomcích). Epochální výkon Jeremyho Stronga kulminuje ve čtvrté řadě, která dovádí všechny podstatné dějové linie a témata do mučivého vyvrcholení, které má nárok účastnit se konverzace o nejlepší finální epizodu vůbec. (krauset)

Osobní tipy:

Spooner

Abych řekl pravdu, seriálový ročník 2023 u mě zůstal poměrně za očekáváním. Druhý Medvěd či Pád domu Usherů mi sice dokázali vlít pozitivní krev do žil, jinak se ovšem můj rok hodně nesl i ve znamení seriálových zklamání typu Tajné invaze, čtvrtého Barryho a bohužel malinko i The Last of Us, jelikož mě tato chválená adaptace zkrátka nedokázala tak emociálně sejmout jako herní předloha. I přesto se našlo pár kousků, co mi dokázaly zpříjemnit čas u bedny. Patří mezi ně zejména sci-fi Silo, jež je hodně chytlavým počinem s parádním obsazením a dostatkem otázek na to, abyste se v napětí těšili na další epizodu. Beckham pak ukázal, jak má vypadat svižný a zábavný dokument, co rozhodně nezaujme jen fotbalové fandy. Druhá série kriminálky Bosch: Odkaz pokračovala ve vysokých kvalitách původní série a u finále Teda Lassa jsem si docela pobrečel. Ano, pár hodně světlých bodů se loni našlo, ale asi jsem si ten rok představoval ještě o něco veselejší.

Sam.Vimes

Několik titulů sice nedostálo mým očekáváním – Tajná invaze nepříliš dobře uchopila poutavý komiksový námět, druhá Dobrá znamení se ani zdaleka nevyrovnala vynikající první řadě, The Last of Us uspěchalo vztah Joela a Ellie a tak ubralo na uvěřitelnosti a působivosti svému finále. A Zaklínač znovu dělal ostudu svým knižním předlohám. Na druhou stranu mě velmi potěšil kuchařský Medvěd, kterého kolegové chválili už u první řady a já jej doháněl až teď na sklonku roku. Komiksovka Gen V dokázala, že není jen zbytečným spin-offem ždímajícím úspěšnou značku, ale plnohodnotným přírůstkem do světa Bandy. Třetí a poslední Bojovník se rozloučil na vysoké úrovni a akční seriál s tak dobrou choreografií bitek tady bude chybět. Hudební minisérie Daisy Jones and the Six nabídla atraktivní vhled do světa sedmdesátkového rocku v povedené románové adaptaci. Wu-Tang: An American Saga ve třetí řadě dokončil příběhy slavných rapperů na pomezí reality a fikce, včetně několika formálně velice zajímavých epizod, které skrze alegorické příběhy zobrazovaly hledání inspirace pro sólová alba. A Doctor Who mě v nových speciálech potěšil návratem Russella T. Daviese a Davida Tennanta i slibným nástupem Ncutiho Gatwy.

krauset

Byl to dobrý rok. Nebyly Prsteny moci.

Succession se dočkalo nanejvýš uspokojivé finální řady, zle neskončila ani Sexuální výchova, jejiž finální epizoda, neštítící se ukázat ze své podstaty uzavřenou povahu konzervativních institucí, se mě dotkla. Rok 2023 přinesl i vynikající hororové minisérie v podobě Pádu domu Usherů a zejména Dead Ringers. Seriál The Curse s Emmou Stone, který jsme se rozhodli vzhledem k přesahu do tohoto roku kvalifikovat až do toho nejlepšího z 2024, taktéž začal velmi slibně. U Zaklínače, Star Wars a Marvelu jsou má očekává už natolik nízká, že v jejich případě nelze hovořit o zklamání.

Diego.Dorlan

Rok 2023 byl pro mě poněkud nestandardní podívanou. Seriálů jsem viděl sice více než v předchozích letech, ale málokterý z nich dosahoval takových kvalit, aby o nich stálo za to mluvit v těchto žebříčcích. Zároveň také přišla zklamání jako Zaklínač, u něhož jsem sice předem očekával mrzkou kvalitu, ale bolest při sledování to nikterak nezmenšilo. Jedním z nejvěších zklamání loňského roku pak byla Tajná invaze, od které jsem si sliboval ponurou atmosféru a komplexitu druhého Kapitána Ameriky, ale místo toho jsme dostali nesmyslnou slátaninu. Marvelu alespoň trochu zachraňoval reputaci druhý Loki s druhým What if…? Za zmínku mezi loňskými počiny určitě stojí Ahsoka. Ta sice nepřinesla dechberoucí podívanou, ale pořád se jednalo o fajn přírůstek do Star Wars vesmíru, což je za poslední roky poměrně vzácný úkaz. Kaleidoscope se i přes své neduhy stal poměrně slušným přírůstkem žánru loupeží a využil originální, nechronologické vyprávění. Dokumentární sérii Arnold o jedné z nejvýraznějších osob Hollywoodu jsem si také užil, i když se jednalo o poněkud limitovaný pohled na celou jeho historii a osobnost. The Last of Us se nám sice do žebříčku nejlepších seriálů nedostalo, ale jednoznačně to je jeden z největších seriálů loňského roku a i přes výtky, které k němu mám, tak za zmínku v této části rozhodně stojí. Jedním z nejmilejších překvapení roku bylo po dlouhé době kvalitní a povedené převedení anime do live action ve One Piece - pirátské jízdě, která nabídla neuvěřitelné srdce, respekt k původnímu materiálu a velmi povedený soundtrack.

tomasmy

Uplynulý rok byl slabší, než léta předešlá. Zhnusen druhou řadou Zaklínače jsem tu třetí doposud neviděl a nejspíš se na tom nic nezmění. Trochu z formy byla i druhá řada Dobrých znamení, ale tu jsem si nakonec i přes mé velké obavy docela užil - a zdaleka nejen díky výkonům Davida Tennanta a Michaela Sheena. David Tennant (a Catherine Tate, Russell T. Davies a Ncuti Gatwa) potěšili i ve výročních speciálech Doctora Who, jehož sledování konečně po mnoha letech fyzicky ani psychicky nebolí, ale naopak většinu času těší. Za svými předchůdkyněmi trochu zaostává závěrečná série Sexuální výchovy, přesto ale byla ohromně fajn. Naopak dokonalé finále naservírovala Koruna. Recenze na její závěrečnou část je blíž, než si myslíte. Jakožto fanoušek Edgara Allana Poea doporučuji i Pád domu Usherů, přestože se nachází až na posledních příčkách mého žebříčku. Z čeho jsem naopak zcela bezvýhradně nadšen, je naprosto perfektní Ahsoka, která je balzámem na mou starwarsovskou duši a jejíž konkurence spočívá pouze v loňském Andorovi. Stejně tak jsem hýkal radostí u The Last of Us a nové české kultovky Dobré ráno, Brno!, která se se svou druhou řadou vrací už po víkendu. Nejvíce nadšený jsem ovšem byl hlavně z obou hraných Star Treků - jak z druhé řady Strange New Worlds, tak i z osmé řady TNG. (aka třetí řady Picarda). A povedla se i seriálová adaptace Percyho Jacksona - ale o tom až někdy jindy.

---

Autoři: Ondřej Kubín, Milan Rozšafný, Tomáš Krause, Jakub Kratochvíl, Tomáš Mysliveček
Foto: Netflix, HBO, Amazon Prime, FX, Apple TV+, BBC

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace