Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálový rok 2023 v kostce – 1. část


ikona
Redakce
blue eye samuraiboj o mocmedvědmodrooký samurajpád domu usherůseriálysuccessionthe bearthe fall of the house of ushertop
Pestrý výčet z toho nejlepšího a nejhoršího, co seriálům přinesl rok 2023. 

Pokračujeme v rekapitulačních článcích minulého seriálového roku a po nejlepších seriálech a hercích si dnes projdeme nejlepší nové postavy, epizody a scény. Bude to znovu s vydatnou účastí Boje o moc a Medvěda, ale dostane se i na další kousky. A nakonec se ohlédneme i za loňskými zklamáními.

Nejlepší seriály roku 2023

Nejlepší herci a herečky roku 2023

Seriálový rok 2023 v kostce – 2. část

 

 

NEJLEPŠÍ NOVÉ POSTAVY

5. Elliot (Smrtící podoba)

Obě sestry, které ztvárňuje Rachel Weisz v minisérii Dead Ringers, která je převyprávěním Cronenbergova stejnojmenného filmu s Jeremym Ironsem, si zaslouží vyzdvihnout. Není ale překvapivé, že právě to „zlé“ dvojče na sebe strhává více pozornosti. Elliot pracuje jako genetička v laboratoři a příliš si neláme hlavu s etikou. A podobně přistupuje i k mužům a jejich citům svede je a odhodí. To z ní dělá fascinující, nepředvídatelnou postavu, velmi svůdnou i záludnou, která si přeje jednu věc nade vše: být vždy jedno se svou sestrou Beverly. Herectví Rachel Weisz, které dává pomocí jemné mimiky na srozuměnou, na kterou sestru se díváme, nejen přidává výsledku na autenticitě, ono celou postavu dělá. (krauset)

4. Mizu (Modrooký samuraj)

Mizu se na první pohled může zdát jako rádoby drsná postava, kterou samozřejmě je, ale pod chladnou fasádou hoří neuvěřitelný žár vnitřního poslání a skálopevné motivace. Tvůrci v ní dokázali vytvořit nejen velmi zajímavou postavu, ale zejména velmi silnou ženskou postavu, což je chvályhodný výkon. Mizu, která musí čelit celý život předsudkům, jež ovlivnily každý aspekt jejího života, je skvěle napsanou a realizovanou figurou, jejíž jednotlivé aspekty tvůrci postupně odkrývají a čím dále se v seriálu dostaneme, tím hlouběji do jejího nitra vidíme. Dobové zasazení pro její charakterový oblouk funguje skvěle a vývoj její postavy v seriálu je nejen velmi zajímavý, ale také velmi přesvědčivý a smysluplný. (Diego.Dorlan)

3. Joel (The Last of Us)

Joel je v herní sérii The Last of Us totálně charismatickou a drsnou postavou, u níž ovšem člověk od prvního okamžiku chápe její vnitřní bolest, rozervanost i prvotní neochotu se s malou Ellie více sblížit. Po právu tak panovaly pochybnosti, zda tvůrci seriálu dokáží tak emocemi napěchovanou postavu divákům naservírovat i v hrané adaptaci. A i když mám proti seriálu své výhrady, proti zpracování Joela i Ellie nemůžu říct jediné křivé slovo. Sbližování ústřední dvojice sice doplácí na jistou zkratkovitost, samotný Joel ovšem nepřišel o nic ze svého mixu drsného samotáře a zraněné osoby, která nechce, aby ji podruhé potkal ten samý osud. Výtečný Pedro Pascal pak svým výkonem sílu charakteru pouze podtrhuje. (Spooner)

2. Verna (Pád domu Usherů)

Odjakživa jsem měl rád tajuplné postavy, kolem nichž je spousta otazníků i nebezpečí a vás jen baví všechna ta tajemství rozkrývat. U Verny sice divák docela brzy pochopí, jak se věci mají, i přesto se člověk nemůže nabažit její esence tajemna, nebezpečí, psycha i čirého okouzlení, které setkání s ní často obnáší. Ano, divák ví, že jakmile se vám postava s tváří Carly Gugino objeví ve dveřích, je zle. I přesto by s ní o životě i smrti rád pokecal asi nejeden z nás. Je šarmantní, dokáže vás okouzlit svým hlasem, umí být vytrvalá a nakonec si dokáže se svými oběťmi pořádně vyhrát…no řekněte, kdo by podobnou postavu nemiloval? (Spooner)

1. Baylan Skoll (Ahsoka)

Jedna z posledních rolí zesnulého Raye Stevensona Baylan Skoll, pojmenovaný po vlkovi ze skandinávské mytologie. Ne Sith, ale temný Jedi, který uniknul rozkazu 66 a začal hledat moc u temné strany Síly. Ohromně charismatický záporák, který bolestně chyběl v nové trilogii. Hodně mu pomohl i Stevensonův přístup k roli, Baylana totiž nehraje jako padoucha (i když v příběhu Ahsoky jím samozřejmě je), protože ani on sám sebe jako padoucha nevnímá. Velká škoda, že Baylana přinejmenším s Rayovou tváří už znovu neuvidíme. (Sam.Vimes)

Osobní tipy:

Emma (Gen V) – Gen V sice neobsahuje zatím tak výrazné a vděčné postavy jako „starší brácha“ The Boys, postava Emmy je však tak rozkošně zvráceným vytěžením ant-manovského charakteru, že jí nelze odolat. A navíc je to velká sympaťačka, již budete rádi fandit. (Spooner

Daisy (Daisy Jones and the Six) – Vynikající zpěvačka a textařka, ale také ztrápená existence oscilující mezi mánií i depresí. A zároveň hezká pocta pro Stevie Nicks. (Sam.Vimes)

Luffy (One Piece) – Luffy, jakožto mladičký pirátský kapitán, má obrovské srdce, které vždy ukazuje směrem k potřebám jeho posádky. To s jakou lehkostí a humorem prochází nevlídným světem a odmítá přijmout jeho ošlivou realitu mu pomůže v tom, aby si začal pomalu budovat posádku, se kterou si chce splnit svůj životní sen. (Diego.Dorlan)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace