Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejlepší herci a herečky roku 2023


ikona
Redakce
boj o moccarla guginojamie lee curtisjeremy allen whitejeremy strongMatthew Macfadyenmedvědpád domu usherůsarah snooksuccessionthe bearthe fall of the house of ushertop
A cenu za nejlepší herecký výkon si odnáší... 

Pokračujeme v rekapitulaci loňského seriálového roku, tentokrát se podíváme na nejlepší herce a herečky. V roce 2023 si sice dalo pauzu výborné fantasy drama Rod draka a už jsme nedostali ani další řadu Volejte Saulovi, které se rozloučilo poslední řadou už o rok dříve. Zato se vrátil Boj o moc, který se svou závěrečnou čtvrtou řadou náš žebříček téměř ovládnul. Dostalo se ale i na zástupce druhé řady Medvěda, hororové minisérie Pád domu Usherů a další.

Nejlepší seriály roku 2023

Seriálový rok 2023 v kostce – 1. část

Seriálový rok 2023 v kostce – 2. část

 

 

3. Matthew Macfadyen (Boj o moc)

Matthew Macfayden opisuje do jisté míry trajektorii své postavy ze Succession. Tom Wambsgans, v jistou chvíli přezdívám Terminal Tom, protože se jeho život i kariéra zdály vyřízené, nakonec vystoupal vysoko. Macfadyen není nejslavnější herec v Succession, ani ten, který na sebe poutá největší pozornost, ale jeho práce během čtyř sérií ukazuje ohromný rejstřík, od ztřeštěnosti a politováníhodné komiky po tragičnost, kterou pak ve třetí sérii korunoval bezmála kmotrovským gestem. V té čtvrté pak potvrzuje, že se jedná o jeden z nejlepších seriálových hereckých výkonů posledních let. Podobně jako jeho postava Tom konečně dochází Matthew uznání, o čemž svědčí i nedávné udílení Zlatých glóbů, odkud si odnesl cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. (krauset

2. Jeremy Allen White (Medvěd)

Whitea jsme za roli šéfkuchaře Carmyho umístili do výročního žebříčku už minule na páté místo, od té doby Medvěd odvysílal druhou řadu, White pobral hromadu dalších ocenění (sice za nesprávnou kategorii, ale o tom podrobněji až jindy) a my ho letos dáváme rovnou na stříbrnou pozici. Paradoxně za řadu, kde vystupuje o něco méně než v té minulé, protože přenechal trochu více prostoru vedlejším postavám, přesto převedl ještě památnější výkon. Dal maximum do role geniálního šéfkuchaře, který ale mírně strádá v každé jiné stránce života a když si na chvíli dovolí štěstí ve vztahu, je to na úkor pracovních úspěchů. Jeho smutné, napůl nepřítomné pohledy někam do ztracena během dialogů jsou pravděpodobně tím nejvýraznějším a zároveň tím, co mu sošky přihrává nejspolehlivěji. (Sam.Vimes)

1. Jeremy Strong (Boj o moc)

Jeremy Strong je známý metodickým herectvím. Svým charakterům se plně oddá a splyne s nimi v každém svém činu i gestu, což platí i ve chvíli, kdy se kamery zastaví. Tato metoda si od mnoha herců či diváků zasluhuje posměch, leckdy i odpor. Pokud by ale dál přinášela takové výkony, jako předvedl Strong v poslední sérii Boje o moc, pak jen houšť. Celý den nad tím přemýšlím a bez příkras musím říct, že Kendall Roy je nejlépe zahranou postavou, jakou jsem kdy viděl. Mám z něj dojem, jako kdyby si byl plně vědom každého gesta či záchvěvu ve tváři a plně je kontroloval za účelem podání co nejlepšího výkonu. Zvláště ve chvílích silného emocionálního vypětí se jeho tvář může zdát kamenná, Strong ale fascinujícím způsobem dovede skrze bezvýrazný pohled vyjádřit tu nejpestřejší škálu emocí. Jeho naprostá a zarputilá oddanost co nejlepšímu výkonu se tu navíc v jedinečné kombinaci potkává s perfektně napsanou postavou, jejíž postupný rozpad a jeho demonstrace v televizní historii nemá obdoby. Jakmile se Strong zjeví na scéně jako Kendall Roy, nejsem schopen od něj odtrhnout oči. Jeho finální scéna završující seriál mi vzala dech, byť během ní nezazní jediné slovo. Herectví v absolutní a nejčistší podobě. (Jokolo)

Osobní tipy:

Harrison Ford (Terapie pravdou) – Hollywoodská hvězda má za sebou silný seriálový rok a vedle westernově laděného 1923 Taylora Sheridana zazářila i v dramedy Terapie pravdou, kde coby stárnoucí morous s vážnou nemocí naplno prokazuje i svůj komediální talent. (Spooner)

Aaron Paul (Černé zrcadlo) – V pravděpodobně nejlepší epizodě loňského Černého zrcadla Aaron Paul díky zápletce s přenosem vědomí skvěle hraje střídavě dvě různé postavy s jejich čím dál tím vyhrocenějšími vztahy až k tragickému finále. (Sam.Vimes)

Mark Hamill (Pád domu Usherů– Mark Hamill měl v Pádu domu Usherů sice vedlejší roli, ale díky svému výkonu se v ní ztratil tolik, že jej člověk málem nepoznal. Jeho nadání jako dabéra zde bylo znát a podařilo se mu vdechnout život velmi zajímavým a pamětihodným způsobem postavě právníka Usherů. (Diego.Dorlan)

Željko Ivanek (The Walking Dead: Dead City) – Tvůrci Živých mrtvých vždy uměli vytvářet skvělé padouchy a první spin-off hitového seriálu v tomto ohledu nezklamal. Chorvat v Ivankově podání je řádně nebezpečeným koktejlem postapokalyptické úchylnosti, nezbytných předapokalyptických traumat a současně neuvěřitelného charismatu. Zábavný a přitom mrazivý záporák. (Ojik)

Rád bych zmnínil dva herce ze Succession, kteří se i ve jménu rozmanitosti do finálního žebříčku nedostali, a těmi jsou monumentální Brian Cox coby Logan Roy. A slizký Alexander Skarsgård jako Lukas Matsson. (krauset)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace