Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejlepší herci a herečky roku 2023


ikona
Redakce
boj o moccarla guginojamie lee curtisjeremy allen whitejeremy strongMatthew Macfadyenmedvědpád domu usherůsarah snooksuccessionthe bearthe fall of the house of ushertop
A cenu za nejlepší herecký výkon si odnáší... 

Pokračujeme v rekapitulaci loňského seriálového roku, tentokrát se podíváme na nejlepší herce a herečky. V roce 2023 si sice dalo pauzu výborné fantasy drama Rod draka a už jsme nedostali ani další řadu Volejte Saulovi, které se rozloučilo poslední řadou už o rok dříve. Zato se vrátil Boj o moc, který se svou závěrečnou čtvrtou řadou náš žebříček téměř ovládnul. Dostalo se ale i na zástupce druhé řady Medvěda, hororové minisérie Pád domu Usherů a další.

Nejlepší seriály roku 2023

Seriálový rok 2023 v kostce – 1. část

Seriálový rok 2023 v kostce – 2. část

 

 

3. Jamie Lee Curtis (Medvěd)

Když se Jamie Lee Curtis poprvé objevila v kuchyni hlavního hrdiny ve flashbackové a naprosto strhující epizodě Medvěda s názvem Ryby, většina z nás asi očekávala v podstatě jen o něco větší hvězdné cameo a jednu z mnoha slavných tváří, co se v této epizodě „mihne“. Jenže to jsme ani netušili, jaká hutná nálož emocí se na nás v jejím podání řítí. Curtis je v roli zlomené matky Donny s psychickými problémy naprosto famózní, vyvolává v člověku velkou škálu neveselých emocí a i v těch pár scénách, v nichž se objeví, dokáže totálně pohltit a hrát na 200 %. Naprosto zdrcující a podmanivá role a jeden z nejlepších výkonů v její už tak bohaté kariéře, za který by měla dostávat jednu sošku za druhou. (Spooner)

2. Sarah Snook (Boj o moc)

O Sarah Snook platí totéž, co o jejích seriálových sourozencích. Podobně jako Jeremy Strong a Kieran Culkin dokonale splynula se svou rolí a vystřihla jednu z nejlepších postav na seriálovém poli. Dokonale zvládne balancovat na hraně mezi chladnou vypočítavou mrchou, která jde za svým cílem přes mrtvoly, a rozervaně citlivou ženou, která se uzavírá před světem i před sebou. A jakmile se jí někdo dostane moc pod kůži, přejde do neskutečně zraňující agrese. Sarah Snook je ve své roli přitažlivě děsivá a dovede během pár vteřin pouze očima přejít z full metal bitch módu do submisivní ublíženosti. Její výkon je uhrančivý tím, jak silné emoce dovede vyvolat v divákovi pouhým výrazem, ať už jde o strach, vztek nebo rozněžnělost. Královna svého oboru. (Jokolo)

 

1. Carla Gugino (Pád domu Usherů)

Když jsem se na Pád domu Usherů začínal koukat, vůbec by mě nenapadlo, že nejsilnější výkon zde podá právě Carla Gugino. Její výkon zde byl často uhrančivý a způsob, jakým zvládla přivést k životu nejen svou ústřední postavu Vernu, ale zejména všechny její mutace, byl ve většině případů doslova mrazivý. Široký záběr její postavy totiž umožnil herečce z role dostat naprosté maximum a v každém díle jsme tak mohli vidět úplně jinou hereckou rovinu. Někdy velmi fyzický výkon (scéna v laboratoři), jindy zase velmi lidský (novoroční večírek) nebo naopak svůdný (párty v opuštěné továrně) udělali z Verny nejen jednu z nejvýraznějších postav loňského roku a to zejména díky naprosto úžasnému hereckému výkonu Carly Gugino. Dokázat totiž takto přesvědčivým způsobem přivést k životu postavu v tolika rozmanitých rovinách je nevídané a po právu si zaslouží všechnu chválu. (Diego.Dorlan)

Osobní tipy:

Rebecca Ferguson (Silo) – Ze Sila se vyklubala pořádně návyková sci-fi pecka, u níž se nemohl divák dočkat další epizody. A velkou zásluhu na tom měla právě neselhávající Rebecca Ferguson, která se stala tahounkou seriálu. Její neohrožené Juliette pátrající po pravdě musel opravdu fandit každý. (Spooner)

Maddie Phillips (Gen V) – Za roli rozervané, vinou i vnitřními konflikty zmítané Cate ve studentském spin-offu Bandy. (Sam.Vimes)

Maya Erskine (Modrooký samuraj) – Rád bych ve svém osobním tipu posvítil na dabérský výkon, který podala Maya Erskine, která propůjčila svůj hlas titulní modrooké samurajce. Její výkon skvěle zvládal komunikovat nejen emocionální rozpoložení Mizu, ale také její fyzický stav, který se během série nemění pouze souboji a zraněními, ale také snahou předstírat, že je mužem a nikoliv ženou. (Diego.Dorlan)

V Pádu domu Usherů mě zaujaly obě herečky, které ztvárnily Madeline Usher. Willa Fitzgerald, která se postarala o mladou verzi, a Mary McDonnell v její současné podobě. Obě vykazují značnou protřelost a nelítostnost a zmíněným herečkám se daří udržovat vazbu ve výrazu mezi mladou a starší podobou téže postavy. (krauset)

---

Autoři: Ondřej Kubín, Milan Rozšafný, Tomáš Krause, Jakub Kratochvíl, Marek Mičke, Ondřej Černý
Foto: Netflix, HBO, FX, Amazon Prime, Disney+

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace