Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejlepší herci a herečky roku 2023


ikona
Redakce
boj o moccarla guginojamie lee curtisjeremy allen whitejeremy strongMatthew Macfadyenmedvědpád domu usherůsarah snooksuccessionthe bearthe fall of the house of ushertop
A cenu za nejlepší herecký výkon si odnáší... 

Pokračujeme v rekapitulaci loňského seriálového roku, tentokrát se podíváme na nejlepší herce a herečky. V roce 2023 si sice dalo pauzu výborné fantasy drama Rod draka a už jsme nedostali ani další řadu Volejte Saulovi, které se rozloučilo poslední řadou už o rok dříve. Zato se vrátil Boj o moc, který se svou závěrečnou čtvrtou řadou náš žebříček téměř ovládnul. Dostalo se ale i na zástupce druhé řady Medvěda, hororové minisérie Pád domu Usherů a další.

Nejlepší seriály roku 2023

Seriálový rok 2023 v kostce – 1. část

Seriálový rok 2023 v kostce – 2. část

 

 

NEJLEPŠÍ HEREČKY

7. Bella Ramsey (The Last of Us)

Když se poprvé objevily zprávy o obsazení Belly Ramsey do kůže fanoušky milované postavy Ellie z videoherní série The Last of Us, řada pařanů prskala a přála si v roli vysněnou Kaitlyn Dever (haha). Jenže stačila takřka jedna epizoda a talentovaná mladá herečka brzy všem s přehledem vypálila rybník. Ellie byla v jejím podání správně přidrzlá, neohrožená, ale zároveň zranitelná, lidská a stále s potřebnou dětskou naivitou. Ramsey pak bez problémů zvládala i náročnější herecké výzvy a za Pedrem Pascalem nijak nezaostávala. V druhé sérii se o její výkon už asi nikdo nebojí. (Spooner)

6. Riley Keough (Daisy Jones and the Six)

Riley Keough se skvěle podařilo oživit knižní Daisy Jones, onu na první pohled hezkou múzu semdesátkových umělců, která však kromě krásy má i dost vlastního hudebního i textařského talentu, aby nechtěla být jen něčí inspirací, nýbrž sama výraznou umělkyní. Riley perfektně ztvárnila Daisyinu tu více, tu méně hranou sebejistotu i její křehčí nitro plné nejistot a komplexů, v projevu na pódiu zase hezky imitovala typické taneční pohyby zpěvačky Stevie Nicks z kapely Fleetwood Mac, kterou si poctivě nastudovala, jelikož na ní byla postava Daisy založena. A je až k neuvěření, že ve studiu za mikrofonem zní Riley, mimochodem vnučka Elvise Presleyho, v sólových skladbách i duetech se Samem Claflinem skutečně tak dobře, jak to bylo popisováno v předloze. (Sam.Vimes)

5. Ayo Edebiri (Medvěd)

Ayo Edebiri, herečku ztvárňující Sydney v Medvědovi, jsem měl již na loňském seznamu mezi nejlepšími herečkami, ale tehdy naším redakčním hlasováním neprošla. Mám tedy velkou radost, že letos se to povedlo, za což jednoznačně může její ještě lepší herecký výkon ve druhé řadě. Postava Sydney sice není v  Medvědovi tou nejvýraznější, ale je jednoznačně jednou z nejdůležitějších. A právě v balancování skvělého, ale poněkud uzemněnějšího výkonu tkví ta kouzelná formule, proč je Ayo Edebiri na našem žebříčku. Zvládá vdechnout život Sydney velmi lidským, ale odhodlaným způsobem a ve všech scénách působí velmi přesvědčivě a zároveň je skvělou parťačkou pro zbytek obsazení, které díky její přítomnosti může trochu více popustit uzdu. Občas není ten nejlepší výkon tím nejvýraznějším, ale to rozhodně neznamená, že je méně důležitý a i díky Ayo Edebiri se tak moc těším na třetí řadu Medvěda. (Diego.Dorlan)

4. Rachel Weisz (Smrtící podoba)

Oslnivá Rachel Weisz v remaku Cronenbergova filmu Dead Ringers hraje dvojčata Beverly a Elliot s takovou distinkcí, hloubkou a jedinečným výrazem, že budete mezi loňskými seriály jen obtížně hledat pozoruhodnější výkon. Jelikož podobnost dvojčat končí u vzhledu, povahově jsou totiž velmi odlišné, Weisz musí pokrýt ohromující množství poloh od zákeřnosti a zadostiučinění po úlevu, bolest a strach. A to vše činí způsobem, který je zcela uvěřitelný u obou postav a tak, abychom si vždy uvědomovali jejich podobnosti i rozdílnosti, a zároveň je byli schopni rozeznat dle nejmenšího gesta. Temná, tělesná role a jeden z hereckých vrcholů Rachel Weisz. (krauset)

 

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace