Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálový rok 2023 v kostce – 1. část


ikona
Redakce
blue eye samuraiboj o mocmedvědmodrooký samurajpád domu usherůseriálysuccessionthe bearthe fall of the house of ushertop
Pestrý výčet z toho nejlepšího a nejhoršího, co seriálům přinesl rok 2023. 

Pokračujeme v rekapitulačních článcích minulého seriálového roku a po nejlepších seriálech a hercích si dnes projdeme nejlepší nové postavy, epizody a scény. Bude to znovu s vydatnou účastí Boje o moc a Medvěda, ale dostane se i na další kousky. A nakonec se ohlédneme i za loňskými zklamáními.

Nejlepší seriály roku 2023

Nejlepší herci a herečky roku 2023

Seriálový rok 2023 v kostce – 2. část

 

 

NEJLEPŠÍ EPIZODY

7. Pád domu Usherů E08 – Havran

Finální epizoda seriálu je skvělou kulminací předchozích dějových linek a i když byla o něco méně hororová než předcházející epizody, tak se tvůrcům povedlo velmi efektivně spojit jednotlivé dílky skládačky do celkové mozaiky. Poslední momenty sourozenců Usherových, Verna sbírající dluhy a finální konfrontace s minulostí zakončily tento hororový seriál na výbornou a poetická spravedlnost byla nastolena. Skvělé finále pro skvělý seriál nechá diváka sedět před obrazovkou s finální tečkou v podobě rozpadlého domu, v němž sourozenci vyrůstali, a nutí člověka k zamyšlení nad důležitými motivy seriálu touze po moci, bezohledností lidí u moci a tím, co je člověk schopen obětovat, aby dosáhl svých snů, ať už jsou jakkoliv smysluplné. (Diego.Dorlan)

6. Medvěd S02E07 – Vidličky

Jedna z epizod druhé řady Medvěda, které jsou zaměřené pouze na jednu postavu. Tentokrát je ve středu pozornosti Richie, kterého Carmy poslal na týdenní stáž v luxusní restauraci. Zpočátku je otrávený z brzkého vstávání, kvůli něčemu, co vnímá jen jako zbytečnou buzeraci při leštění titulních vidliček, postupně se ale pracovní zápal a naprostá oddanost zákazníkovi u zbytku pracovního kolektivu přenese i na něj a nakonec se nechá pohltit nadšením – byť svým vlastním, hrubším způsobem – natolik, že zvažuje trvalou změnu práce. Než si promluví s majitelkou v podání dalšího hvězdného hosta, Olivie Colman, která mu prozradí, že Carmy o Richiem má mnohem vyšší mínění, než dokáže říct napřímo. (Sam.Vimes)

5. Boj o moc S04E08 – Amerika rozhodne

Tak takto umírá demokracie, za ohlušujícího ticha kanceláří zpravodajské televize. Závěrečná řada Succession staví intenzivně na osobních tragédiích a na vztazích mezi sourozenci, ale i tak přijde s epizodou, která je naprosto klíčová pro chápání moderního vlivu velkých zpravodajských konglomerátů na výsledky demokratických voleb. Americké prezidentské volby jsou jako vždy velmi těsné, o všem mohou rozhodnout voliči v jednom státě. A právě v něm dojde k požáru ve volebním centru. Dovolí si někdo predikovat výsledky a utvářet tak běh dějin? Ale ovšemže. Waystar Royco a Tom Wambsgans jsou vám plně k službám. Romanovi je to jedno, Shiv je pro ctění demokratických procedur a Kendall, v němž se vůle k moci a vlastnictví firmy kříží se smyslem pro demokracii, dlouho váhá. A další den? Vše zapomenuto. Absolutní masterpiece o tom, jak se může zhroutit liberální demokracie jedním rozhodnutím několika nikým nevolených kloučků. Mrazivé. A poučné. (krauset) 

4. Modrooký samuraj S01E05 – Příběh o róninovi a nevěstě

Pátá epizoda Modrookého samuraje je skutečným uměleckým dílem. Prolínají se zde totiž tři roviny příběhu v rámci jedné události a všechny tři jsou plné emocí. Jedna scéna z minulosti, kdy se konečně dozvíme více z předchozího osudu Mizu, jedna ze současnosti, která představuje jednu z nejlepších bojových scén sekvencí seriálu, a jedna z budoucnosti, která loutkovým divadlem bunraku představuje příběh o pomstě s evidentními paralelami mezi tímto příběhem a příběhem Mizu. Tato část, která po většinu epizody působí spíše jako umělecké vyjádření kreslící paralely mezi příběhy se ovšem ukáže jako scéna z budoucnosti, která posouvá charaktery Mizu a Akemi k jejich pomyslným bodům zlomu. Zkrátka úžasná epizoda, která zvládá tolik věcí, kolik jich nezvládne mnoho seriálu za celé sezóny. (Diego.Dorlan)

3. Boj o moc S04E03 – Connorova svatba

Connorova svatba se podobně jako celý jeho život netočí kolem Connora. Je to jeden telefonát člověku, který hrdiny od dětství šikanoval, který předurčil zbytek finální řady Succession. A je to epizoda servírující nevyhnutelný zvrat s tak mistrným podáním, takovou odstíněností a schopností ukázat, co se lidem děje v mysli a srdci v momentě osobní tragédie, že mi trvalo dlouhé minuty, než jsem se ze třetí epizody Succession vzpamatoval. (krauset)  

 

2. Boj o moc S04E10 – S otevřenýma očima

A je to. Před finálem každého seriálu vždy nevyhnutelně přichází klasická otázka „Jak to asi dopadne?“, aby si s koncem divák většinou uvědomil, že se to vlastně dalo odhadnout dopředu. U Succession na mě tento pocit dopadl snad nejdrtivěji, co pamatuji. Prakticky od pilotního dílu před lety bylo jasné, jak nevyhnutelně se blíží toto finále. To jen podtrhlo až antickou osudovost a neschopnost hlavních hrdinů vymanit se z okovů, které je svazují po celou dobu seriálu. Hrdinové zůstávají stejní, nemění se nic, jen je podtržena jejich prázdnota a na kontě jim přibylo pár nul, které by dokázaly zamávat s HDP menšího státu, pro Romana a Kendalla to ale znamená životní prohru. A Siobhan nezbývá, než se neochotně chopit ruky nového CEO společnosti Waystar Royco. Zmar má neskutečnou sílu. Vždyť celý ten Boj o moc byl nakonec celou dobu úplně zbytečný. (Jokolo)

 

1. Medvěd S02E06 – Ryby

Předčasný vrchol druhé řady Medvěda nabídla flashbacková epizoda o vydatné více než hodinové stopáži, která se odehrává přibližně pět let před událostmi seriálu. Rodina Berzattových se schází na vánoční večeři, a je u toho i překvapivě hodně hvězdných hereckých hostů. Nechybí alkoholická matka (Jamie Lee Curtis), její přítel Lee (Bob Odenkirk), ještě žijící bratr Michael (Jon Bernthal), sestřenice Michelle (Sarah Paulson) samozřejmě Carmy, Natalie, Richie a další. Psychicky více či méně nestabilní lidé, rodinná sešlost a alkohol představují výbušný koktejl, který se s každou další vypjatou konverzací blíží k bodu varu a zároveň ukazuje mnohé, díky čemuž vztahová dynamika postav v současnosti dává větší smysl. Odenkirk, Bernthal, Paulson i herci ze stálého obsazení jsou výborní, všechny ale zastiňuje fantastická Jamie Lee Curtis. Epizoda graduje až k samotné večeři, o které si ještě řekneme podrobněji v následující kategorii. (Sam.Vimes)

Osobní tipy:

The Last of Us S01E03 – Long Long Time – Je paradoxní, že nejlepší a emociálně nejvýraznější epizoda The Last of Us je ta, která je od hry nejvzdálenější a díky samostatnému příběhu by v seriálu ani být nemusela. Jenže milostný příběh Billa a Franka je natolik silný a skvěle zrežírovaný, že nakonec patří k největším kladům zombie hitu. (Spooner)

Doctor Who Chichot – Závěrečný z trilogie loňských speciálů s Davidem Tennantem a zároveň emotivní rozloučení (nakolik trvalé?) s ním i s Donnou a Wilfredem. A také napínavý příběh s maniakálním padouchem v podání Neila Patricka Harrise. (Sam.Vimes)

One Piece S01E08 Nejhorší v celém východním moři – Finále první řady zakončuje jeden z prvních větších příběhů anime a ať už jedná o emocionální momenty mezi ústředními postavami nebo finální bitky mezi našimi hrdiny a záporáky, tak vše funguje přesně tak, jak má. (Diego.Dorlan)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace