Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálový rok 2022 v kostce – 1. část


ikona
Redakce
seriálytop
Pestrý výčet z toho nejlepšího a nejhoršího, co seriálům přinesl rok 2022.  

Výročním žebříčkům TVZone ještě není konec. S rokem 2022 jsme se vypořádali v článku o nejlepších seriálech roku, na nějž navázalo naše zhodnocení pozoruhodných hereckých výkonů. Nyní vám předkládáme předposlední text, který k sobě řadí několik různých kritérií. Přijde si tak na své ten, koho zajímá naše hodnocení epizod, stejně jako ten, kdo si chce přečíst o nejlepších bojových scénách, nebo si připomenout ta největší zklamání. Nezapomeňte se s námi v komentářích podělit o to, kdo je vaší nejoblíbenější postavou, která bitva vám zvýšila puls a na které fiasko byste raději zapomněli. 

TOP 7: Nejlepší seriály roku 2022

TOP 7: Nejlepší herci a herečky roku 2022

Seriálový rok 2022 v kostce – 2. část

NEJLEPŠÍ BITKY

5. Chozen vs. Silver (Cobra Kai)

Už jsme si zvykli na to, že si v Cobra Kai umí dát puberťáci solidně přes držku a většinou u toho nechybí jak napětí, tak špičková choreografie, která musí bavit každého fanouška oldschoolových bojových filmů. Jenže ve finále páté řady šli tvůrci mnohem dál. Když se totiž tváří v tvář střetne záporák Silver s drsňákem Chozenem, nestačí jim k vyřízení pouhé pěsti a správně mířené kopy. V tomhle osudovém boji totiž dojde i na zbraně v čele s katanou a samozřejmě i na krev. Cobra Kai zkrátka vyrukovala s parádním soubojem na život a na smrt, který je přesně tak napínavý, osudový a temný, jak čekáte. Další bojová lahůdka v už tak pořádně našlapaném seriálu. (Spooner)

4. Ser Harwin Strong vs. ser Criston Cole (Rod draka)   

Bylo úsměvné, a pro tolkienistu jako já zoufalé, sledovat, jak každý týden poráží v přímém klání Rod draka Prsteny moci (i tento risk HBO v podobě přímého střetu s nejnákladnějším fantasy seriálem vůbec by zasloužil umístění v bitkách roku). Převyšoval je totiž nejen jako celek, ale i v dílčích scénách, které hojně zobrazovaly podobné situace, a často dokonce ve stejném týdnu. Rozdíl v provedení tak nemohl být patrnější. Jednou z takových byla i scéna cvičného souboje. Ten v Prstenech moci posloužil jen k tomu, aby vykreslil Galadriel jako podprůměrnou mentorku, jíž není cizí sexuální obtěžování kadetů ani ničení soukromého majetku pouličních prodavačů. Rod draka se zato vytasil s šermířským soubojem prodchnutým napětím, dramatem a nenávistí. 

Vše začalo celkem poklidně, když se čtveřice princů pod vedením sera Cristona Colea cvičila v šermu. Přihlížející král, otec a děd chlapců, si dokonce pochvaloval, jak je ono zápolení sblíží. Zdánlivá idyla vydržela jen do chvíle, než Criston poštval proti Jacaerysovi staršího Aegona, který jednal s takovou agresí, až musel zakročit ser Harwin Strong. Způsob, jakým se Harwin zastal malého Jacaeryse, nenechává nikoho na pochybách, kdo je jeho pravým otcem, což si neodpustí zmínit i zatrpklý ser Criston. Ser Criston a ser Harwin, tedy bývalý a současný milec princezny Rhaenyry, se do sebe pustí, a vše končí zkrvavenou tváří jednoho, vykázáním druhého a potvrzením, že Rhaenyřini potomci jsou nemanželského původu. Celá scéna je pak školením v tom, jak vepsat konflikt na několika rovinách i do střetu, v němž zdánlivě o nic nejde. (krauset) 

 

3. Soldier Boy vs. Homelander – round 1 (The Boys)   

Jo, Homelander konečně dostal přes držku. A divák snad u toho ani nemohl být spokojenější. Střet výtečně napsaného anti-Supermana se Soldier Boyem sice možná úplně nevyniká svou choreografií, zato vás ale dostane svou drsností, nekompromisní atmosférou a momenty, díky nimž má fanoušek úsměv od ucha k uchu. A je jedno, jestli se to týká parádního nástupu Butchera a jeho bitky s Homelanderem, či následného příchodu naháče Hughieho. Ten pocit oné satisfakce vůči záporákovi s tváří Antonyho Starra také dělá svoje. Prostě moment, na který diváci čekali tři série a splnil i ta nejvyšší očekávání. (Spooner)

2. Obi-Wan vs. Darth Vader – round 2 (Obi-Wan Kenobi)

Alespoň jedna věc se v seriálu povedla. Tvůrci se snažili finální konfrontaci mezi mistrem a padawanem prodat jako souboj století, který bude svou intenzitou šlapat na paty Mustafaru. Dnes víme, že si mohli vybrat i méně okázale přirovnání, nicméně to neznamená, že by se jejich souboj nepovedl. Je to naopak to jediné, co v seriálu funguje. Byť je oproti jiným světelným soubojům tento spíše minimalistický co do měřítka (vyjma scény s kameny, která jediná má trochu koule), nabízí alespoň nástřel oné osudovosti, kterou máme na Star Wars rádi.

Moment, kdy se Obi-Wan a Anakin poprvé střetnou pohledem bez masky, ozářeni pouze svými světelnými meči, vyvolá potřebné emoce. Dává totiž vzpomenout na chvíle, kdy spolu dva přátelé a bratři čelili těm největším zloduchům galaxie, zatímco budovali svůj vztah, který nakonec tragicky skončil v plamenech. Zejména díky podmanivému výkonu McGregora se slzami v očích se těžko ubránit dojetí. Emotivní chvíle funguje, přesto se nelze ubránit dojmu, že ze souboje se dalo vytěžit mnohem víc. Vždyť tohle mohl být jeden z nejosudovějších bojů galaxie, sakra! Navíc prakticky jakékoliv fandovsky sestříhané video s přidaným Duel of the Fates či Battle of the Heroes působí mnohem lépe než to, co seriál nakonec vypotil. I tak však konfrontace dvou hrdinů alespoň dává vzpomenout na slavné chvíle z předaleké galaxie, které máme tak rádi. (Jokolo) 

 

1. Souboj v pekle (Sandman)    

Na počátku bylo slovo. A to slovo bylo od Lucifera. Sandman ve své čtvrté epizodě představuje bitvu platoniků vedenou pod heslem: lze-li si to představit, musí to být reálné. Morfeus se odváží do Pekla, nedantovsky bez průvodce, aby získal zpět jeden ze svých ukradených artefaktů. Následuje souboj myslí a imaginací, dravý pekelný šach, v němž se soupeřovu ideu snažíte přebít svou vlastní. Vzniká tak jakýsi potravní řetězec, vedoucí od vlka až k abstraktnu. Je to nepřekvapivě zlo, které sáhne po biologismu a postupuje až k mikroskopickým organismům. Zatímco Morfeus, Pán snu, zvítězí díky pochopení končin mimo rozum. Jsem bakterie, dí Lucifer. - Jsem svět, opáčí Morfeus. - Nova, explodující. - Vesmír, zahrnující vše živé. - Jsem anti-život. Temnota na konci všeho, praví Lucifer, domnívaje se, že zasadil finální úder. - Jsem naděje, kontruje Sen. A najednou jako by se v Pekle rozednilo, paprsky svítání obestřou Luciferovu komnatu. Je to naděje, co je tím pravým světlonošem, zesměšňující tak samo Luciferovo jméno.

Seriálu se v epizodě nazvané A Hope in Hell, jež adaptuje jeden z mých nejoblíbenějších momentů v celém komiksu Sandman (kde se však Sen neutkává přímo s Luciferem, ale s démonem Choronzonem), povedlo bravurně převést do filmové řeči scénu, která je postavena na jazyce a představivosti.  (krauset) 

 

Osobní tipy:

Daemon Targaryen vs. krabí armáda (Rod draka) – Daemon je sice mizera, který nectí bílou vlajku, ale taky je to dračí rytíř, který dokáže jen sám s mečem na chvíli čelit celé armádě a přežít. (Sam.Vimes)

Aemond vs. Lucerys (Rod draka) – Epická naháněčka vysoko na obloze, v bouři a na dracích. A Aemond je navíc supercool. (tomasmy)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace