Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálový rok 2023 v kostce – 2. část


ikona
Redakce
ahsokablue eye samuraidaisy jonesmodrooký samurajseriálythe last of ustop
Pestrý výčet z toho nejlepšího a nejhoršího, co seriálům přinesl rok 2023.  

Bilancování seriálového roku zakončujeme poslední sadou žebříčků, tentokrát oceníme vypiplané audio i video nebo třeba propracovanou choreografii akčních scén. Kromě těch povedených si připomeneme i jednu opravdu bizarní bitku a nakonec se ohlédneme ještě za několika velkými událostmi seriálového světa. 

Nejlepší seriály roku 2023

Nejlepší herci a herečky roku 2023

Seriálový rok 2023 v kostce – 1. část

 

 

NEJLEPŠÍ SOUNDTRACK

5. Boj o moc

Nicholas Britell sice za svou hudbu k Succession obdržel jen jednu cenu Emmy, konkrétně v roce 2019 za titulní znělku, ale to nic nemění na tom, že složil jeden z nejlepších seriálových soundtracků posledních let. Jeho kombinace parafrází klasické hudby (v oceněné znělce zazní odkaz na Beethovenovu Patetickou sonátu) s hiphopovými beaty propůjčila soundtracku velmi specifickou a dynamickou podobu. Finální řada pak přidala emotivnější variace i sbor, který dal chvílemi vzpomenout na geniální Djawadiho kompozici ke Hře o trůny. (krauset)

 

4. Medvěd

Soundtrack je důležitou součástí každého audiovizuálního díla. Je to ta věc, která je schopná výrazně podpořit emoce, které v nás vyvolávají herci, ale také je schopna navodit celkovou atmosféru dané scény nebo sekvence až neuvěřitelným způsobem. Medvědovi se tohle daří zejména volbou skladeb, které nebyly původně složeny pro samotný seriál. Tvůrci mají velmi dobrý cit pro emoce ve scénách a vybrali obrovské množství písní, které v seriálu vždy splní svůj účel. Zároveň je to opravdu jeden z těch seriálů, kdy se po epizodě rád podívám, co jsem to vlastně slyšel, a obohatím těmito skladbami své playlisty. A to je podle mě jednoznačná známka kvalitního soundtracku. (Diego.Dorlan)

3. Ahsoka

Skladatel Kevin Kiner už měl zkušenosti s komponováním hudby pro animované Star Wars, pracoval na Klonových válkách, Rebelech, Vadné várce a Příbězích Jediů. S nimi sice nemohu srovnávat, u hrané Ahsoky se mu každopádně povedlo složit nadmíru vydařený soundtrack, který hezky zapadá do světa Williamsových kompozic, aniž by je přehnaně napodoboval. V hlavních motivech jde o soundtrack poměrně klasického střihu, často s výraznými trubkami a pozouny a s hlasitými akcenty na tympány a velké činely. V těch méně nápadných, „podkladových“ skladbách má zase blíže k modernějším filmovým soundtrackům. (Sam.Vimes)

2. The Last of Us

Pravda, řada z vás by mohla namítat, že The Last of Us si užívá zrovna v hudbě velmi velkého dopingu. V seriálu jsou totiž z významné části použity motivy z původního videoherního soundtracku, který dostal v obou případech na starosti skladatel Gustavo Santaolalla. Jenže už jen ten pocit slyšet silné kytarové melodie úvodní znělky či zbytku i v seriálové podobě v tomto případě stojí za to a zaručuje v mnoha scénách velmi intenzivní zážitek. A to samozřejmě i proto, že Santaolalla své původní dílo ještě rozšiřuje a povyšuje ho na další úroveň. (Spooner)

1. Daisy Jones & the Six

Je snadné popisovat v knize hudbu fiktivní kapely všemi možnými superlativy, básnit o náladách písniček, o prolétajících se vokálech a uchu ladících harmoniích… O to těžší je, když pak někdo pro účely adaptace musí tohle všechno zhmotnit do reality. Hudebnímu týmu Daisy Jones & the Six se to do značné míry povedlo. Producent Blake Mills s pomocí dalšího producenta Tonyho Berga a hostů jako Phoebe Bridgers a Marcus Mumford složili hudbu, která zapadá do poloviny sedmdesátých let a jsou v ní vidět Fleetwood Mac (na nichž celý příběh staví), zároveň nijak příliš nápadně nevykrádá konkrétní dobové písničky a zároveň zní o trošku moderněji, aby byla přinejmenším akceptovatelná i pro většinového současného diváka. A hlasy Riley Keough a Sama Claflina dohromady skutečně zní velice hezky. (Sam.Vimes)

Osobní tipy:

One Piece – Dobrodružný seriál o pirátech je celkově velmi povedený a soundtrack, který velmi dobře pracuje jak s tématy postav, tak s dobrodružnou náturou celého seriálu jej velmi krásně podporuje v každé scéně. (Diego.Dorlan)

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace