Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálový rok 2023 v kostce – 2. část


ikona
Redakce
ahsokablue eye samuraidaisy jonesmodrooký samurajseriálythe last of ustop
Pestrý výčet z toho nejlepšího a nejhoršího, co seriálům přinesl rok 2023.  

Bilancování seriálového roku zakončujeme poslední sadou žebříčků, tentokrát oceníme vypiplané audio i video nebo třeba propracovanou choreografii akčních scén. Kromě těch povedených si připomeneme i jednu opravdu bizarní bitku a nakonec se ohlédneme ještě za několika velkými událostmi seriálového světa. 

Nejlepší seriály roku 2023

Nejlepší herci a herečky roku 2023

Seriálový rok 2023 v kostce – 1. část

 

 

NEJVĚTŠÍ UDÁLOST

3. Přetáčky Daredevila

Daredevil, který původně našel svůj domov na Netflixu, je bezesporu jeden z nejlepších komiksových seriálů. Těší se obrovské oblibě jak u fanoušků, tak u kritiků, a když Marvel oznámil novou sérii Daredevil: Born Again, byli fanoušci nadšení. Pak se ovšem Marvel příliš nepředvedl u ostatních seriálů a začala se interně řešit mnohem vyšší kontrola kvality. Pro Daredevila to pak znamenalo, že se v podstatě začíná natáčet znovu a osm z osmnácti natočených epizod je třeba kompletně předělat. V tvůrčím týmu došlo k velkým změnám a nový tvůrci se snaží nejen zachránit, co se dá, ale také uchopit seriál způsobem, který by se kvalitami blížil tomu, co se povedlo Netflixu. Prvními pozitivními vlaštovkami těchto změn byly informace o tom, že se vrátí Foggy (Elden Hanson) a Karen (Deborah Ann Woll), se kterými původně nebylo počítáno. Nedávno pak byl potvrzen i návrat Bullseyee (Wilson Bethel). S navracejícími se postavami z původního seriálu se pak lehce zvedá i nadšení, byť velmi opatrně, protože Marvel je stále na velmi tenkém ledě, protože za poslední dobu představil mnohem více špatných projektů než těch dobrých. (Diego.Dorlan)

2. HBO, Disney a spol. prodávají své seriály Netflixu

Doby, kdy streamovací služby vedly nekompromisní válku a snažily se slavné seriály dostat na své domácí platformy, už jsou evidentně nenávratně pryč. Netflix má v těchto dostizích takřka nedosažitelný náskok a konkurence se snaží vykompenzovat své ztráty. A tak loni došlo k nevídané situaci. Nejen, že Netflix se opět stává čím dál více středobodem seriálů a filmů i od studií, jež mají své vlastní streamovací platformy, ale konkurence už začíná internetovému gigantovi pronajímat i své největší klenoty, u nichž bylo dosud nemyslitelné, že by se měly objevit někde jinde. 

Řeč je v tomto případě zejména o původních seriálech HBO, jež se tak nyní kromě Maxu nachází i na Netflixu – týká se to legendárního Bratrstva neohrožených, Pacifiku, Pravé krve, dramatu Odpočívej v pokoji a před pár dny se dojednala podobná dohoda i o Sexu ve městě. Na jednu stranu dává podobný krok smysl – přechodem na Netflix se tyto starší seriály mohou více dostat do povědomí mladší generace. Hlavně to však vypovídá o tom, že konkurence tápe a Netflix streamovací války definitivně vyhrál. (Spooner)

1. Stávky v Hollywoodu

Loni prakticky veškerou anglicky mluvenou filmovou a seriálovou tvorbu zpomalily dvě velké stávky, od května do září trvající stávka scenáristů a od července do listopadu trvající stávka herců. Protestovalo se proti mizerným podmínkám zejména pro začínající pracovníky, proti směšným tantiémám ze streamovacích služeb a proti využití generativní umělé inteligence k psaní scénářů a využití podoby naskenovaných herců. Dopady na seriály tentokrát nejsou tak jasně čitelné jako u stávky v roce 2008, kdy se ještě vysílání mnohem více drželo tradiční televizní sezóny a mnohé seriály tak dostaly jednu kratší řadu. V současném daleko rozvolněnějším modelu nasazování premiér tedy nikde nezeje tak výrazná díra, i tak se toho ale spousta odsunula na později a některé seriály na to doplatily i předčasným zrušením. (Sam.Vimes)

 ---

Autoři: Ondřej Kubín, Milan Rozšafný, Tomáš Krause, Jakub Kratochvíl, Marek Mičke
Foto: FX, Disney+, HBO, Netflix, Amazon Prime, Peacock, Prima

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace