Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálový rok 2023 v kostce – 2. část


ikona
Redakce
ahsokablue eye samuraidaisy jonesmodrooký samurajseriálythe last of ustop
Pestrý výčet z toho nejlepšího a nejhoršího, co seriálům přinesl rok 2023.  

Bilancování seriálového roku zakončujeme poslední sadou žebříčků, tentokrát oceníme vypiplané audio i video nebo třeba propracovanou choreografii akčních scén. Kromě těch povedených si připomeneme i jednu opravdu bizarní bitku a nakonec se ohlédneme ještě za několika velkými událostmi seriálového světa. 

Nejlepší seriály roku 2023

Nejlepší herci a herečky roku 2023

Seriálový rok 2023 v kostce – 1. část

 

 

NEJLEPŠÍ BITKA

(pozn.: na konci této kapitoly pozor na spoiler pro finále třetí řady Bojovníka)

5. Úvod na schodišti (Continental)

Seriálový prequel Johna Wicka Hotel Continental se upřímně moc nepovedl a svými nudnými postavami a podivně slepeným příběhem mě dosti uspával. Na druhou stranu, když už občas došlo na akci, často bylo na co se dívat. Tu nejlepší si však tvůrci vyplýtvali už v prvních minutách. Pasáž, v níž jeden z hrdinů utíká po schodišti titulního hotelu a nechává po sobě spoušť v podobě několika prostřílených gangsterů, připomene úderností, brutalitou i choreografií svého filmového bratříčka tím nejlepším způsobem. Máme tu dlouhé pasáže bez střihu, headshoty, drsného vlasatého hrdinu… zkrátka více než solidní start. Škoda, že zbytek seriálu na tuhle laťku už nedosáhnul. (Spooner)

 

4. Ah Sahm a Hop Wei vs. Long Zii (Bojovník)

Třetí řada Bojovníka začíná pěkně zostra. Jen pár minut po začátku první epizody se Ahm Sahm dostane do křížku s členy konkurenčního gangu Long Zii. Čelí sice velké přesile, ale jsou to samí pěšáci, takže se Ah Sahm zdatně drží. Bitka pokračuje z ulice dovnitř do řeznictví, kde to protivníci schytávají vším možným od sekáčku na maso po kýbl vepřové krve, nakonec ovšem náš hrdina dům, do kterého vstoupil dveřmi a čelem, opouští oknem a zády napřed. Přesně ta pravá chvíle, aby dorazil Mladý Jun se zbytkem chlapů od Hop Wei a zvedli Ah Sahma na nohy. Ještě chvíli se to řeže v ulicích a dorazí i úctyhodný soupeř Li Yong, nakonec ale celý konflikt přeruší zásah policie. (Sam.Vimes)

3. Mizu vs. Four Fangs (Modrooký samuraj)

Konfrontace Mizu s nájemnými vrahy z uskupení Four Fangs (Čtyři Tesáky) se odehraje ve druhém díle a Mizu zde začíná v mnohem horší pozici než během předchozích soubojů. Musí tak být mnohem kreativnější než v minulosti a skvěle využije terén, ve kterém se nachází. V tomto souboji už ovšem jde opravdu o život, Mizu zde naplno ukáže nejen své schopnosti s mečem, ale také svou neuvěřitelnou obratnost a odhodlání. Během souboje se několikrát změní nejen prostředí, ale také dynamika sil, což ze souboje s „pouze“ čtyřmi protivníky dělá jeden z nejzajímavějších v seriálu. Zejména díky postupné změně prostředí ze zasněženého vrcholku hory až po pláž osvícenou zapadajícím sluncem je tento nelítostný souboj jedním z nejkrásnějších v celém seriálu. (Diego.Dorlan)

2. Mizu vs. Dojo (Modrooký samuraj)

Hned první větší souboj Mizu je již na konci prvního dílu a jedná se o jeden z těch naprosto nejlepších, který jsme loni mohli vidět  v jakémkoliv seriálu. Tvůrci o tomto velmi brutálním a místy až nechutném souboji prohlásili, že chtěli diváka šokovat a probudit v něm nepříjemný pocit z toho, co je vlastně Mizu svým oponentům schopná provést. Scéna má o to větší dopad, že vlastně samurajové nepoužívají ani reálné meče, ale pouze ty cvičné, dřevěné. I tak zde ovšem nechybí krev a záběry, jež mi opakovaně vyslaly mrazivý pocit celým tělem. Naprosto skvělá ukázka toho, jak je možné diváka utvrdit v tom, že tenhle nekompromisní aspekt seriálu myslí tvůrci opravdu smrtelně vážně, aniž by odhalili své karty. (Diego.Dorlan)

1. Ah Sahm vs. Hop Wei (Bojovník)

Seriálový Bojovník mi bude chybět. Pro jeho špičkovou choreografii, výtečně nasnímanou akci, nekompromisnost i skvěle napsané postavy. Všechny tyto klady se pak propojily během finále třetí série, kdy je Ah Sahm postaven před tu nejhorší volbu – ochrání svou sestru, nebo nechá svůj gang, k němuž ovšem postupně ztrácí pouto, aby ji zabil? Vzhledem k názvu tohoto odstavce asi už tušíte, jak se rozhodl. Souboj hlavního hrdiny s jeho bývalým gangem a zejména nejlepšími kamarády v podobě Juna a Honga je pak jedním z těch nejosobnějších a nejemotivnějších, které nám (nejen) třetí série akčního seriálu nabídla. Je až po strop naplněna krví, výčitkami, osobními spory a zejména další špičkovou choreografií, v níž se jde až na dřeň a nechybí v ní zase jednou ani nunčaky. Rozloučení na vrcholu. (Spooner

Osobní tipy:

Geralt vs. Vilgefortz (Zaklínač) – Na třetím Zaklínači toho moc k pochválení nebylo, souboji Geralta se zrádným čarodějem se však působivost upřít nedá. (Sam.Vimes)

Mizu vs. Armáda Bosse Hamta (Modrooký samuraj) – S touto scénou jsem si lámal hlavu, jak ji zařadit, nakonec vzhledem k její struktuře, která se táhne celým dílem mi skončila „pouze“ v osobních tipech, ale jedná se jednoznačně o jednu z nejlepších akčních sekvencí v celém seriálu (a že je opravdu z čeho vybírat). Postupné souboje ve stínech, kdy Mizu musí navigovat souboj s tolika nepřáteli, ale také ochranu spojenců vyvrcholí v jednu z nejvíc cool scén, kdy si naše hrdinka předělá svůj meč na naganita a s ním odrovná zbytek gansterů. Je to naprosto geniální. (Diego.Dorlan)

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace